Ј. Јоксимовић: Отворити суштинска питања родне равноправности

18. јaнуар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Отворити суштинска питања родне равноправности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да бављење родном равноправношћу не може бити половично и површно, већ да треба отварати суштинске теме међу којима су, како је истакла, питања родне равноправности на радном месту, као и родног идентитета.    

Јоксимовић је учествовала на првом мултисекторском друштвеном дијалогу посвећеном теми родне равноправности у Србији истичући да је друштвени дијалог о тој теми одавно отворен и да су се све владе од 2014. године на озбиљан начин бавиле тим питањем конципирајући и припремајући стратегије, планове и разна документа из те области. 

„Друштвени дијалог је одавно отворен, само можемо да га на неки начин уподобимо у институционалном и међуинституционалном карактеру што захтева ефикасан рад свих институција“, рекла је Јоксимовић.  

Указала је на важност покретања теме о насиљу и узнемиравању на радном месту наводећи да су Конвенцију о насиљу и узнемиравању на радном месту, која је предложена и усвојена у Међународној организацији рада, а након ширења глобалног таласа "me too" само три државе ратификовале у потпуности, док неколико земаља, укључујући и две-три чланице ЕУ, настоје да буду „замајац“ ратификације.  

„Напад на родну равноправност започиње свакодневно на различитим радним местима у Србији сваког јутра када се надређени велики шеф и директор обрати запосленој на радном месту са „госпођице госпођо“, као из оне домаће серије. То су теме о којима треба да причамо“, нагласила је Јоксимовић.   

Додала је да је важно отворити и тему родног идентитета и питања шта је заправо род.  

„Иако сам по политичкој оријентацији припадник умереног десног центра, као и странка којој припадам, и доста конзервативних схватања по неким питањима, то није разлог нити право да избегавамо теме које су реалност и у свету и у Европи - питање рода и родног идентитета, и које ће довести до тога да, када будемо повели друштвени дијалог о томе и дефинисали у оквиру референтног закона, знамо да постоје тзв. интерродне или трансродне категорије, односно они који не желе и не могу да се определе ни као мушкарци ни као жене“, рекла је Јоксимовић.    

Она је имала примедбу на то што је данашњи скуп означен као „мултисекторски“ уместо  „међусекторски“ јер, како је рекла, само такав има смисла, као и на то да у дијалогу нису позвани да говоре  представници министарства унутрашњих послова, министарства одбране, спољних послова, а то су сектори у којима је једно од најважнијих питања родне равноправности допринос жена глобалној безбедности, миру и дипломатији.

Извор: Танјуг