Ј. Јоксимовић: Активан дијалог Србије и Француске око преговора и нове методологије

15. јaнуар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Активан дијалог Србије и Француске око преговора и нове методологије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Француске Жан-Луј Фалконијем о приступним преговорима Србије за чланство у ЕУ, новој методологији по којој би они требало да се наставе, као и о билатералној сарадњи и односима у региону.

Амбасадор Фалкони пренео је позив француског министра за европске послове Клемента Бона министру Јоксимовић за билатерални сусрет крајем јануара што је Јоксимовић са задовољством прихватила, саопштено је из ресорног министарства.

Имајући у виду најновије пооштрене мере у Француској, амбасадор и Јоксимовић су размотрили могућност да се састанак одржи у дигиталном формату.

Јоксимовић је истакла да позив показује искрено интересовање и отвореност Француске и министра Бона за политику проширења и европске интеграције Србије упркос актуелној глобалној здравственој кризи.

„Европска комисија представила је нови начин преговарања с циљем да убрза ток реформи у државама кандидатима, али и да ЕУ политику проширења учини кредибилнијом, онако како су недавно високи европски званичници у више прилика поновили“, нагласила је министар.

Додала је да је Србија те промене прихватила уз потпуно поверење да ће досадашњи учинак бити валоризован и у новој, кластерској методологији.

Јоксимовић је амбасадора Француске упознала са реформама које је према препорукама ЕУ нова Влада Србије отпочела, посебно са оним у области владавине права.

„У овом послу имамо и значајну експертску помоћ Француске, на чему смо веома захвални председнику Макрону и вашој влади“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да Србија очекује да ће почетком ове године добити прецизне инструкције о томе како ће се реализовати нова методологија преговарања утемељена на кластерима кључних заједничких европских политика, као и јасну мапу пута за њено спровођење.

Јоксимовић је упознала француског амбасадора и са аргументима који говоре у прилог томе да је за Србију важно да ускоро буде одржана међувладина конференција на којој ће на високом нивоу бити размотрена најважнија питања о наставку преговора о чланству у ЕУ.

„ЕУ очекује од нас да уз политички јасно исказану вољу, будемо организационо и финансијски спремни да усаглашавамо домаће законодавство са правним тековинама ЕУ и достигнемо остала строга мерила за окончање преговора, што је и наш кључни задатак у овом тренутку, када су преговори у питању“, рекла је Јоксимовић.

Истиче да је несумњива спремност нове Владе Србије да настави процес европских интеграција, како би испунила очекивања која грађани имају од Владе Србије, али и од ЕУ.

Амбасадор Фалкони изјавио је да је Француска била међу иницијаторима нове методологије за преговоре о чланству, између осталог и стога да се очува кредибилитет политике проширења ЕУ.

Додао је да његова земља подржава приступање Србије уз услов да доследно спроводи све неопходне реформе, посебно имајући у виду оно што је до сада постигнуто, али и опредељеност власти у нашој земљи за пут европске интеграције.

Саговорници су се сагласили да је то могуће и у овом, за ЕУ и за регион веома сложеном тренутку због пандемије, али и због напора који се улажу за бржи економски опоравак.

Економски и инвестициони план за Западни Балкан, уз редовна национално опредељена средстава из ИПА фондова ЕУ, најважнији су оквир који треба да омогући да и наша земља ухвати прикључак са економијама развијених земаља ЕУ, речено је на састанку.

Посебно, саговорници су размотрили и питања развојне сарадње Француске и Србије, која ће бити додатно унапређена још већим учешћем француских компанија на тржишту Србије.

Извор: Танјуг