Информације Актуелности

Помоћ Европске уније за безбедан процес вакцинације у Србији

29. децембар 2020. | Београд

Помоћ Европске уније за безбедан процес вакцинације у Србији

Нова рунда подршке Европске уније Србији званично је најављена данас, када су амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља др Златибор Лончар и директорка УНОПС канцеларије Микела Телатин свечано потписали споразум о додатној помоћи српском здравственом систему, у одговору на пандемију вируса ковид-19.
 
Институције ЕУ и Србије удружиле су снаге како би осигурале да превазилажење последица вируса ковид-19 и даље буде приоритет, као и да Србија буде у могућности да спроведе програм вакцинације у целој земљи и обезбеди правовремену и сигурну дистрибуцију вакцина, са посебном пажњом усмереном на опрему за складиштење вакцина на одговарајућим температурама.
 
„Донели смо одлуку да пренаменимо један мањи али значајан део средства са веома успешних програма намењених јачању локалног економског развоја попут програма ЕУ ПРО како би ојачали логистику за спровођење вакцинације“ рекла је министар Јоксимовић.
 
Јоксимовић је подсетила да је Србија међу првима, иако није члан ЕУ, донирала два милиона евра за развој вакцине, а касније још 100.000 евра. Такође, нагласила је да је комесар Вархељи недавно најавио додатних 70 милиона евра бесповратно за Западни Балкан које ће бити искоришћене за плаћање дела или укупних трошкова набавке вакцина које су државе чланице ЕУ спремне да уступе региону Западног Балкана.
 
Пакет који је данас озваничен требало би да повећа капацитете српског здравственог система у циљу припреме за вакцинацију.
 
Министар Лончар захвалио се Европској унији на подршци и истакао да су партнерство и међусобна подршка држава Европе данас императив јер корона вирус не познаје границе и подједнако напада све земље. У складу са тим, од изузетне важности је да сви заједнички одговоримо на епидемиолошке изазове времена у којем живимо и да учинимо све како би вакцина против ковида била доступна свима.
 
„Србија је међу првима у Европи обезбедила вакцине и почела имунизацију, а сада је пред нама велики задатак, да у предстојећим месецима вакцинишемо велики број наших грађана. Сваки вид подршке и помоћи у правцу остварења тог циља, попут овога што данас потписујемо да ЕУ, су добродошли“, истакао је министар Лончар.
 
Од избијања пандемије ковида-19, ЕУ је подржала Србију са преко 15 милиона евра.
 
„Још у марту то је била хитна помоћ за суочавање са новонасталом пандемијом, у виду респиратора, заштитних маски, кисеоника и тријажних контејнера. У јулу је ЕУ финансирала запошљавање додатних 200 српских медицинских радника на период од шест месеци као помоћ да се смањи притисак на здравствени систем. Такође, Европска унија обезбедила је потпуно опремљена возила хитне помоћи.
 
Сада покрећемо трећи пакет подршке, који ће помоћи Србији да настави да се бори против пандемије, посебно у овој новој фази вакцинације. Обезбеђујући укупно 46 додатних санитетских возила и специјалних транспортних возила, као и 67 различитих врста замрзивача и фрижидера, ЕУ омогућава капацитете за дистрибуцију вакцина широм Србије, као и њихово складиштење у адекватним хладњацима. Истовремено ћемо продужити ангажовање 200 медицинских радника за још три месеца како бисмо повећали људске капацитете током процеса имунизације који сада започиње.
 
Уз олакшавање процеса вакцинације, овај споразум ће се побринути и за неке од најугроженијих група. Припадници ромске заједнице и бескућници добиће 3.600 пакета са намирницама док ће дезинфекциони апарати бити обезбеђени за школе и вртиће у Србији.
 
ЕУ подржава Србију од самог избијања пандемија. Наш приоритет је јачи здравствени систем који је сада способан и да управља вакцинацијом. Ово је солидарност ЕУ на делу”, закључио је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.
 
Европска унија је такође усвојила јуче пакет од 70 милиона евра, како би земље Западног Балкана што пре добиле приступ вакцинама против ковида - 19. Пакет ће бити исплаћен у виду бесповратне помоћи намењене за покривање трошкова вакцина за приоритетне групе у региону, као и неопходне опреме за вакцинацију. Овај пакет ће омогућити земљама Западног Балкана да купе одређени број вакцина из Уговора о авансној куповини ЕУ са шест произвођача, тако што ће појединачне државе чланице ЕУ поделити део својих унапред додељених доза.

Извор: Танјуг