Ј. Јоксимовић: ЕУ највећи донатор бесповратних средстава

28. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ највећи донатор бесповратних средстава

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Влада Србије пре пар година успела да обезбеди да Србија добије акредитацију за коришћење ИПАРД-а за рурални развој у износу од 175 милиона евра бесповратно за период од 2014. до 2020.године.

Јоксимовић је у Скупштини Србије рекла да „они који су заговарали европски пут Србије десет година“ држали Агенцију за аграрна плаћања у Шапцу, а услов Европске комисије је био да се измести у Београд, те да је Србија због тога изгубила милионе.

„Ми смо то 2014. и 2015. године урадили и ево сада у траншама се исплаћују ти износи. Велики број људи је аплицирао за средства која су намењена за механизацију, рурални туризам и друго“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да се свим заинтересованим помаже кроз радионице широм Србије да напишу добре пројекте и да аплицирају.

„Када постанете чланица онда имате контрибуцију у европски буџет, али је зато приступ структурним фондовима вишеструко већи“, рекла је Јоксимовић и указала да ће, примера ради, Хрватска за опоравак од пандемије корона вируса, добити 11 милијарди евра ако направи национални програм реформи.

Јоксимовић је додала да је важно да грађани знају да је ЕУ највећи донатор бесповратних средстава, и у том смислу поменула ИПА фондове, претприступне фондове, инвестициони оквир за Западни Балкан.

„Србија је кандидовала значајне пројекте за велики подстицајни економски план за ЗБ, и велики број наших предлога биће уважен. Још није донета коначна одлука, па не бих ишла са конкретним стварима, али ту су постројења за пречишћавање отпадних вода, коридори и све оно што је већи део нашег плана, где ћемо моћи да комбинујемо наша средства са европским грантовима. И повољним кредитима, а нешто ће бити и сами грантови“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг