Ј. Јоксимовић: Нисам Нушићев лик да ме ословљавате са „госпођо министарка“

28. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нисам Нушићев лик да ме ословљавате са „госпођо министарка“

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је у Скупштини Србије, где је у току расправа о закључцима поводом представљања извештаја Европске комисије о Србији, полемисала са више посланика, а у одговору посланику Уједињене долине-СДА Санџака Енису Имамовићу казала је да није супруга министра па да је ословљава као Нушићевог лика.

Имамовић је говорио о положају мањина у Србији и Јадранки Јоксимовић се обратио са „госпођо министарка“ на шта је она реаговала.

„Имали сте један мизогени наступ према мени, јер сте ме ословили госпођом министарком. Ја нисам Нушићев лик јер нисам супруга министра, него сам министар. Уведите то себи у вокабулар“, поручила му је Јоксимовић.

О извештају Европске комисије говорио је и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма који је на неки начин критиковао и саму Комисију и земље чланице, јер међу њима оних који желе да зауставе Србију на европском путу.

„Да је извештај Европске комисије тачан, Ангела Меркел би забранила немачким инвеститорима да инвестирају у Србију и не би 60.000 радника било запослено у немачким компанијама које раде у Србији“, рекао је Марковић.

Наводећи да се опозиција жали на изборне услове, Марковић је упитао где то има да се у изборној години смањи цензус са пет на три одсто, те да се опозиција понаша као клуб који се такмичио у Првој супер лиги, па испао у другу, из друге у зону и на крају одустао од такмичења.

„А хоће да има своје делегате. Па где то на свету има?“ питао је Марковић.

Он је навео и да није „европејац“, али да јесте за улазак Србије у ЕУ, али без нових уцена на сваких шест месеци. „Моја дискусија је била докле ћете то да радите Србији“, рекао је он.

Марковић је рекао и да је 2008. године са Ивицом Дачићем направио проевропску владу, када Јоксимовић „није била проевропски оријентисана“.

„Није ни битно, али смо ми направили проевропску владу. Од тада су почели да долазе инвеститори у Србију. Моја критика је ишла према онима који су нам нешто обећавали, а лагали нас“, рекао је посланик ЈС.

Јоксимовић је одговорила да јој је драго што је чула Марковића, који је показао да постоји плурализам у размишљањима о европским интеграцијама.

„Кад вас слушам имам утисак да сте ви као нешто антиевропски расположени, а ја лично мислим да сте пуно допринели промоцији европске идеје тиме што су вам добри домаћини и Беч и Паралија и свуда где сте ишли са привредницима. Мислим да је то био прави начин и да сте ви у пракси показали да препознајете вредност чланства у ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је Марковић, иако је био критичан у обраћању, допринео европској идеји.

Одговорила му је и за то што је приметио да „није била проевропски расположена“.

„Алудирали сте на моје чланство у СРС, а подсетићу вас да је СНС настала на поларизованом односу унутар некадашње СРС око прихватања Споразума о стабилизацији и придруживању. Они који су створили СНС су били за прихватање ССП. Вучић и СНС су од 2014. урадили више за европску будућност Србије него за 10, 12 година проевропске реторике оних који су тада били на власти, а који ниједну озбиљну реформу суштински нису започели“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг