Ј. Јоксимовић: Подршка ЕУ за набавку вакцина за Западни Балкан

18. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Подршка ЕУ за набавку вакцина за Западни Балкан

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор (НИПАК) Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са европским комесарем за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем и министрима спољних послова и европских интеграција Западног Балкана о епидемиолошкој ситуацији и мерама, као и доступности вакцина кроз COVAX механизам за партнере са Западног Балкана.

Министри су разговарали са комесаром о начинима и како да се у што краћем року обезбеди бар део потребних доза вакцина у исто време када и за чланице ЕУ.

Комесар Вархеји упознао је министре са тренутном ситуацијом у погледу COVAX механизма као и могућностима доступности вакцина чим Европска агенција за лекове одобри неку од вакцина. 

Такође, упознао их је са додатним активностима које је ЕК предузела на пренамени дела средстава из вишекорисничког ИПА програма за 2020. годину која ће бити искоришћена за набавку вакцина за регион Западног Балкана.

„На основу претходно потписаних споразума о набавци вакцина са произвођачима, државе чланице ЕУ имају могућност да уступе за куповину или донирају део закупљене количине вакцина трећим државама“, рекла је Јоксимовић, а наводи се у саопштењу ресорног министарства. Она је нагласила да је Србија захвална на иницијативи комесара за додатним средствима за набавку вакцина, али да је за Србију још важнији правовремени приступ вакцинама и да очекујемо да нам буде доступан део потребних доза исто када и чланицама ЕУ.

На састанку је Вархеји појаснио да се ради о приступу ограниченој количини поузданих вакцина одобрених од стране служби ЕУ за потребе приоритетних група попут медицинског особља, старијих, рањивих и других ризичних група. 

Део помоћи, до 15 одсто, могао би да се искористи за набавку додатне опреме и медицинског материјала који су неопходни за спровођење вакцинације или управљање овим процесом. 

Јоксимовић је изразила посебну захвалност комесару Вархеију на снажној солидарности и помоћи коју је ЕУ током последњих месеци обезбедила у циљу јачања отпорности здравственог система у Србији, пре свега кроз набавку и транспорт неопходне здравствене опреме, додатни ангажман здравствених радника, те пружање подршке материјално најугроженијим категоријама становника. 

Извор: Танјуг