Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

17. децембар 2020. | Београд

Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

На данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ поздрављен је укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ  и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству,  саопштено је у Влади Србије.

„Размењена су мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану. С тим у вези, поздрављена је чињеница да је нова Влада поставила приоритет интеграција у ЕУ, очувању јавног здравља и економског раста, као и нормализацији односа са Приштином“, наводи се у саопштењу. 

На данашњем састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео путем, делегацију Србије предводиле су председник Владе Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Верхеји. Борељ се овом приликом посебно захвалио на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али  што недвосмислено показује колико Влада Србије придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.  

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Републике Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

„Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама. Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ“, наводи се у Влади Србије.

У Влади Србије наводе да је током састанка било и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије ковид-19 , како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења и с тим у вези, поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу. 

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама и поздравили учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери  Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Републике Србије и региона ЕУ.

Извор: Танјуг