Ј. Јоксимовић: Жене у Србији активно укључене у политичко одлучивање на свим нивоима

15. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Жене у Србији активно укључене у политичко одлучивање на свим нивоима

Жене у Србији укључене су у највише структуре политичког одлучивања и такав приступ се прелива и рефлектује на локалне самоуправе, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истиче да ниједна жена не сме бити дискриминисана, лошије плаћена или на било који начин опструисана само зато што је жена.

Јоксимовић је на данашњем уручивању годишњих признања за унапређење родне равноправности на локалном нивоу истакла да је важно да се у сваком делу Србије спроводи родна равноправност, те да је показано да је држава томе озбиљно посвећена. 
„Не може жена због тога што је жена да буде депривирана у било ком сегменту својих могућности, својих капацитета, идеја, радних способности и да буде мања плаћена. Тако се гради одговорно друштво и мислим да је Србија на добром путу“, истакла је министар.

Каже, верује, да сви заједно можемо да у наредним годинама појачамо резултате заједничког деловања и наглашава да се питањем жена не жели створити никаква прича усмерена против мушких права, што се, додаје, врло често „банално интерпретира“.

Јоксимовић истиче да Србија не каска за Европском унијом у погледу права жена и да чак, каже, у ЕУ постоје државе веома конзервативних друштава, када су у питању институције и доношење политичких одлука.

„У Србији у пракси то није случај“, наглашава и додаје да прича о родној равноправности „пада у воду“ ако нема економског оснаживања жена. 

Министар указује да се Европска повеља о равноправности мушкараца и жена из 2006. године примењује у 32 локалне самоуправе у Србији, које су подржале главне домете повеље.

Навела је да је и ЕУ прогрес пружао значајну подршку локалним самоуправама, посебно мање развијеним општинама, где су општине подржане у сегменту грађења механизама за подршку родној равноправности, њено индексирање и буџетирање.

„Одобравају се у буџетским средствима све оне активности које ће допринети да се жене економски оснаже, да се више укључе у рад локалних самоуправа и пракса Европске уније је да се та област стално развија“, каже Јоксимовић.

Истакла је да је родна равноправност постала приоритет свих политика, а посебно спољне политике Европске уније и  поручила да је Србија поздравила такву одлуку и активно се укључила у тај процес.

Извор: Танјуг