Ј. Јоксимовић: Важна подршка јачању туристичког потенцијала

10. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Важна подршка јачању туристичког потенцијала

Представници општине Кладово и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) данас су званично потписали  Меморандум о разумевању за реконструкцију тврђаве Фетислам у Кладову.

На данашњем онлajн догађају, практично је озваничен почетак реконструкције Кладовске тврђаве, а тим поводом министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је реконструкција тврђаве и локалитета у овом делу Србије веома важна и да представља део европског куlтурног наслеђа, не само националног.

Она је додала да је туризам најпогођенија грана услед пандемије не само у Србији већ свуда у свету,  те да је неопходно  дугорочно промишљено и стратешки далекосежно инвестирање у одрживи туризам и туристички потенцијал Србије.

„Као министарство, и ја као национални ИПА кординатор у договору са другим министарствима  одређујемо приоритете у вези тога шта доноси економски раст и даје додату вредност, нарочито када су у питању пројекти којима се унапређује и подиже локални, али и одрживи развој“, рекла је министар Јоксимовић. Подсетила је да пре две године договорен пројекат из ИПА средстава који, финансирају Европска унија са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој БМЗ са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. „У оквиру прве компоненте успели смо да започнемо припрему за инфраструктурне  радове за реконструкцију тврђаве Фетислам у Кладову, затим следи изградња Визиторског центра у Феликс Ромулијани и развој локалитета Рајачких пимница и један пројекат који је везан за увођење грејања у Народном позоришту“, објаснила је Јоксимовић. То је све део прве компоненте за коју је данас потписан Меморандум, а Јоксимовић је додала да ће у оквиру друге компоненте која ће бити подржана додатним средствима од седам милиона евра (ИПА средства за 2020.) бити предвиђена подршка одрживом туризму.

Она ће подразумевати пре свега улагање у трансфер знања и обучавање и подизање и знања туристичких радника, развојних агенција свих који су укључени у подизање туристичке понуде, а што ће омогућити и очување радних места и отварање нових у нади да да ће наредна година донети помаке, додала је Јоксимовић.

У склопу опоравка туристичке  индустрије после Ковида биће подржана и обука угоститеља у склопу Чисте и безбедне кампање, као  и набавка опреме и материјала за дезинфекцију.

То нам је важно и допринеће већој безбедности, али и конкурентности, нагласила је Јоксимовић. Што се тиче реконструкције Фетислам тврђаве, она спада у важне локалитете на Дунавској мапи односно наслања се на мапу културног наслеђа на Дунаву, нагласила је.

Ово је важан пројекат и  очекујем да ће општина Кладово са ГИЗ-ом након након потпсивања Меморандума са пуним капацитетима приступити свим активностима у нади да ће све то допринети новим радним местима, туристичком потенцијалу и бржем опоравку у постпандемијском периоду, рекла је Јоксимовић.

На овом виртуелном догађају обратили су се и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, као и потписници Меморандума- вођа тима #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам и  представник ГИЗ-а Александер Бец и градоначелник Кладова Саша  Николић. У оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ биће реконструисан део кладовске тврђаве укључујући Главну капију, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, али и капију, летњу позорницу и приобалне куле у „Малом граду“.

То је део пројекта #ЕУ за тебе усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

Највише средстава из овог пројекта биће усмерено на обнову и побољшање инфраструктуре значајних објеката културног наслеђа Србије са циљем да се они на тај начин побољшају и представе као један од фактора унапређења туристичке атрактивности овог региона.

Поред тврђаве Фетислам, пројектом је предвиђено и улагање у развој археолошког локалитета Феликс Ромулјиана у близини Зајечара, као и локалитета Рајачке Пимнице, код Неготина.

Поред улагања у културно-историјске објекте, пројекат има за циљ и да пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма, подигне квалитет туристичке понуде пласирањем бесповратних средстава, као и да унапреди препознатљивост и атрактивност источне Србије и Доњег Подунавља као туристичких дестинација.

Извор:Танјуг