Ј. Јоксимовић и Адам: Важно да и ЕУ и Србија покажу више ентузијазма

02. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Адам: Важно да и ЕУ и Србија покажу више ентузијазма

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће Влада Србије још одлучније спроводити реформе неопходне за чланство у ЕУ, али и нагласила да очекује да и ЕУ покаже снажнију политичку вољу за политику проширења и примену нове методологије.

Јоксимовић је о актуелностима на плану европских интеграција Србије, билатералним односима, као и о ситуацији у региону данас разговарала са амбасадором Краљевине Белгије у Србији Куном Адамом. 

Како је саопштило Министарство, Јоксимовић је упознала белгијског амбасадора са кључним циљевима које је нова Влада Србије поставила, пре свега везаним за планове да се убрзају даље реформске активности које су пут ка динамичнијим преговорима о чланству. 

„Нова методологија процеса проширења коју су иницирале државе чланице ЕУ, а Србија је прихватила на највишем политичком нивоу, резултат је обостране жеље да напредак у преговорима буде бржи“, каже Јоксимовић. 

Навела је да ће зато Влада Србије још одлучније спроводити реформе неопходне за чланство, како оне у области владавине права, тако и економске, развојне али и оне актуелне, усмерене на заштиту здравља и добробити становништва. 

Истовремено Јоксимовић је изразила очекивање да ће и Европска унија показати снажнију политичку вољу за политику проширења и примену нове методологије.  

Амбасадор Адам је истакао да Белгија подржава европски пут Србије, као и да детаљно прати процес усаглашавања и примене правних тековина ЕУ у нашој земљи, посебно у области владавине права. 

Саговорници су се сагласили да је за убрзање процеса неопходна и позитивнија комуникациона стратегија и више ентузијазма и Европске уније и  земаља у приступном процесу.

Закључено је да су билатерални односи двеју земаља добри и засновани пре свега на партнерској сарадњи, али и да постоје основе за њихово даље продубљивање како на политичком, тако и на економском плану.

Извор: Танјуг