Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија цени конструктиван приступ Србије у регионалној сарадњи

30. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија цени конструктиван приступ Србије у регионалној сарадњи

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о европском путу Србије, актуелној ситуацији у региону, као и о билатералним односима.

На састанку је посебно било речи о активностима и мерама које предузимају Србија и Италија у сузбијању последица пандемије Ковид-19, а Јоксимовић је оценила да „Србија и Италија своје партнерство заснивају на веома успешним политичким и економским односима уз изузетну солидарност у тешким временима са којима су се суочили грађани и Владе обе земље“.

Јоксимовић је нагласила да је подршка Италије у наставку приступног процеса Србије од великог значаја за нашу земљу и њене грађане и истакла да је нова методологија преговора о чланству коју је прихватила наша земља и иницирана да би се тај процес убрзао и тиме обезбедила веродостојна европска будућност за регион. 

У том смислу, Јоксимовић је изразила уверење да би Међувладина конференција током децембра била најбоља прилика да Србија представи до сада учињено на реформском плану и јасно покаже доследност када је наш европски пут у питању. 

Говорећи о односима у региону, Јоксимовић је поручила да је Србија уложила значајан политички кредибилитет да се побољша и интензивира регионална сарадња која је од пресудног значаја за привредни раст на Западном Балкану и бољи живот наших грађана.

Амбасадор Ло Кашо је истакао да је циљ Италије стабилан и просперитетан Западни Балкан, те да је у том смислу конструктивна улога Србије од великог значаја за Европску унију. 

„Италија ће наставити да подржава европски пут и да се залаже за додатно убрзање реформи у Србији у областима од значаја за процес европске интеграције“, истакао је италијански амбасадор.

Саговорници су се сагласили да ће Европска унија и кроз Економски и инвестициони план за ЗБ подржати динамичнији економски раст како би се смањио заостатак у односу на државе чланице ЕУ.

Извор: Танјуг