Ј. Јоксимовић: Одрживост Европе могућа уз усвајање нових политика

23. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Одрживост Европе могућа уз усвајање нових политика

Европска унија, односно цео европски континент, па и Србија која још није чланица Уније, већ је земља кандидат, показали су за време ковид кризе да су способни и одрживи, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истичући да су то успели само због отпорности.

 Јоксимовић је у уводној речи на панелу „Како ће изгледати Европа после ковид кризе", у оквиру онлајн Београдског економског форума, казала да се та отпорност показала кроз усвајање нових политика окренутих ка будућности, али и предвиђања да су флексибилност и нови модели пут без којег се не може даље јер очигледно је да се другачије политике морају користити.

Према њеним речима, нових шест праваца ЕУ, који су дефинисани у новом мандату Европске комисије, стратешки су и предвиђају постизање одрживости и социјалне транзиције у новим моделима привредног раста и одрживости.

Јоксимовић истиче да су неки од приоритета дигитализација и зелена трансформација, као и зелена и плава Европа што, како наглашава, јесте нова економска политика која би требала да доведе до поновног привредног раста, али која може и требало би да доведе до самообновљивости животне средине.

Сматра да је и Србија као земља која је кандидат за чланство на време уочила, препознала и подржала активно све нове стратешке трасе које су заступљене у новом мандату ЕК.

Додаје да су се нове стратешке трасе поклопиле са ковидом кризом за коју су, према њеним речима, потребни специфични, нови и квалитативно другачији инструменти.

„Србија је то препознала кроз више праваца, неки су споменути у годишњем Извештају о напретку ЕК који је добио пуно пажње због неких критичких оцена у појединим областима, али неправедно је занемарено оно што је јако добро препознато као узглобљавање Србије у ту врсту нових праваца и политике, не само економске и монетарне политике у ужем смислу, већ и препознавања елемента повезивања зелене агенде и свега онога што је питање без којег не можемо да говоримо о нашој одрживој економији“, казала је Јоксимовић.

Додаје да је то врло добро оцењено у Извештају о напретку ЕК, уз све позиве за даље реформе у области владавине права јер циљ је, како каже, да ЕУ, па самим тим и Србија, али и све државе на европском континенту, покажу да су способне да заштите своје грађане.

Јоксимовић наглашава да је сада потребно показати да су способне не само да бране и штите грађане у стандардном смислу те речи, већ да обезбеде одрживо снабдевање и одржив живот за све грађане тиме што ће учинити све неопходно и то неугрожавајући владавину права и темељне европске вредности.

Наводи да је то препознала и Влада Србије која се определила за убрзавање европског пута.

Сама пандемија и криза изазвана ковид - 19 пре свега је људска криза, каже Јоксимовић и додаје да је та криза снажно деценијама, а можда и дуже, подупирана неодрживим друштвеним моделима и понашањима.

„То је сада очигледно чак и код оних најзаговорљивијих заговорника статуса кво. Очигледно је да се не може више онако како се радило", истиче министар.

Сматра да је ситуација са вирусом корона пролонгирана и да се неће завршити чак ни са проналажењем вакцине јер, како каже, нећемо бити сигурни све док највећи део света не буде вакцинисан.

„Године које следе траже велика улагања, напоре, али пре свега заједничку сарадњу и солидарност", наводи Јоксимовић и додаје да је ту солидарност ЕУ показала након мањег несналажења на почетку кризе изазване вирусом корона.

Наводи да је ЕУ показала међусобну солидарност, али и солидарност према земљама Западног Балкана, али и да се Србија идентично укључила у то.

Такође, Јоксимовић сматра и да иницијатива „мини шенген", коју је иницирала Влада Србије, а пре свега председник Александар Вучић, иде у корак са тим трендовима и мегатрендовима који се одвијају у ЕУ.

„Пуно смо уложили у повезивање, у боље односе, у раст економије, у Инвестициони план за Западни Балкан, повезивање које је окренуто ка расту, новим радним местима, али пре свега економији заснованој на знању, иновацијама, дигитализацији, зеленој агенди", рекла је Јоксимовић.

Истиче да су то начини на којима ће се остварити нови раст и да је управо то нова економска политика која је пројектована и пре ковид кризе, али која је са ковид кризом добила свој пуни смисао и значај.

„Србија остаје снажно посвећена европском путу, свим реформама, приоритети се мењају јер је ситуација таква да је тренутно здравље људи на првом месту, али то ни на који начин не умањује све друге реформске процесе које смо започели и које желимо заједно са ЕУ и партнерима из региона да учинимо за наше грађане и грађане целе Уније и европског континента", поручила је Јоксимовић.

Закључује да ће се на тај начин добити одговорна, способна и компетентна Европа.

Извор: Танјуг