Јоксимовић и Фабрици о предстојећим корацима у европској агенди

23. новембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Фабрици о предстојећим корацима у европској агенди

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је нова Влада Србије као један од најважнијих својих циљева дефинисала реформе које воде бржем ступању Србије у чланство у ЕУ.

„Ово је реформска Влада, решена да унапреди владавину права у складу са препорукама ЕУ, економски раст, инфраструктуру, да омогући отварање нових радних места и у томе нам је подршка ЕУ кључна“, нагласила је Јоксимовић у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем.

Како је саопштило Министарство за европске интегрaције, Јоксимовић је подвукла да би одржавање политичке Међувладине конференције до краја године био још један важан сигнал да државе чланице ЕУ сагледавају одговорну политику Србије, вођену према препорукама ЕУ.

Фабрици је поручио да је сада време да се крене напред и одлучно убрза агенда ЕУ.

Јоксимовић и Фабрици су разговарали о активностима у процесу приступања Србије ЕУ, као и о реализацији развојне помоћи намењене социо-економском опоравку Србије од последица пандемије корона вируса и бржем економском приближавању Унији.

Фабрици је честитао министру Јоксимовић на њеном новом мандату, потврђујући наставак подршке процесу проширења и агенди неопходних реформи Србије.

Фабрици је предао министру заједничко писмо честитке Високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепеа Бореља и европског комесара за проширење и суседску политику Оливера Вархеија.

У писму се, између осталог, наглашава потреба за наставком реформи у областима владавине права.     

Заједно са нормализацијом односа са Приштином, агенда владавине права одређује општи темпо преговора о приступању.

У писму се такође истиче јединствена прилика коју нуди Економско-инвестициони план за Западни Балкан који је Европска комисија усвојила ради поспешивања дугорочног опоравка и привредног раста.

Јоксимовић је рекла и да је захвална ЕУ што је иницирањем Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан омогућила да те реформе буду праћене значајном финансијском развојном помоћи.

„На тај начин ЕУ прати чврсто опредељење Владе да спроведе све важне кораке који ће унапредити живот наших грађана у разним областима - од квалитетније животне средине, боље јавне управе, квалитетнијих путева, до већег економског раста“, истакла је Јоксимовић.

Министар и амбасадор су разговарали и о следећим приоритетима Владе на путу Србије ка ЕУ, важној координативној улози Министарства за европске интеграције.

Такође, разговарали су о потреби да цивилно друштво буде више укључено, а Јоксимовић је нагласила да је управо због тога у оквиру нове Владе формирано и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Они су разговарали и о важној улози помоћи ЕУ, посебно кроз ИПА фондове, за које је министар Јоксимовић Национални координатор.

Фабрици је изјавио да ће помоћ у оквиру новог ИПА III пакета (2021-2027) захтевати интензивнију сарадњу с обзиром на приоритете у оквиру Економско-инвестиционог плана.

Министар је изразила захвалност на блиском партнерству које чини ЕУ првим трговинским партнером и инвеститором, као и главним донатором.

Јоксимовић је посебно захвалила Унији на континуираној подршци и током ковид пандемије.    

Саговорници су се сагласили да интензивирају комуникацију и промовисање партнерства и пријатељства између Србије и ЕУ.

Извор: Танјуг