Ј. Јоксимовић: Транспортно повезивање важно пре свега за људе

19. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Транспортно повезивање важно пре свега за људе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је транспортно повезивање важно за економије партнера Западног Балкана, али и ЕУ и истакла да је пре свега важно за људе и грађане. 

„Људи су они који имају корист од боље повезаности транспортних тржишта наше земље, наших земаља са земљама ЕУ“, казала је Јоксимовић након састанка са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матејом Закоњшеком.

Према њеним речима, Србија се снажно борила да добије место седишта Транспортне заједнице која је важна за регион Западног Балкана, али важна је јер, како каже, она је и начин на који се повезују транспортна тржишта Западног Балкана са транспортним тржиштем ЕУ.

Подсетила је да Транспортну заједницу чине 33 државе, све чланице ЕУ плус шест партнера региона и казала да сматра да су наши грађани могли да се увере и то не само декларативно и у смислу докумената која се усвајају у погледу повезивања и раста економија.

„Грађани су могли да схвате да то значи да ћемо имати пре свега ниже цене робе коју купујемо јер када се укину физичке баријере и дуго чекање камиона на граничним прелазима, цене ће бити ниже, избегавајући гужве на аутопутевима имаћемо безбеднији саобраћај, а загађење ваздуха мање“, казала је Јоксимовић.

Како је навела, са Закоњшеком је разговарала са стратешког аспекта о свим пројектима који могу у будућности да буду финансирани из средстава ЕУ, како из предприступних фондова, тако и из инвестиционог оквира за Западни Балкан, а све у оквиру Економско инвестиционог плана за ЗБ који је недавно комесар Вархеји представио у Београду.

Јоксимовић каже да је Србија бројне пројекте из транспортне инфраструктуре реализовала и још увек спроводи из ИПА перспективе од 2014. до 2020. године и да је за њих добила значајна бесповратна средства – грантове од ЕУ, као и да смо поднели апликацију за пет значајних транспортних пројеката за ИПА перспективу 2021 - 2022. 

„То још није усаглашено и договорено са Европском комисијом, али битно је да смо ми наш део посла урадили. Додатно смо кандидовали пројекте за Економско инвестициони план за ЗБ кроз агенду транспортног повезивања у вредности преко милијарду евра и тиме показали колико је за нас транспортно повезивање људи и економија приоритет“, нагласила је.

Додаје да се још није дошло до финалне листе пројеката, као и да се чека усвајање европског буџета, са којим је повезан и Економско инвестициони план за ЗБ, али да се нада да ће у том буџету бити средстава која ће моћи да се усмере ка расту и да Србија спроводи пројекте који ће донети бољитак сваком грађанину наше земље у којем год крају живео.

Током данашњег разговора, сагласили су се да ће посебан акценат бити на пројектима везаним за пруге и железнички саобраћај који су најчистији и најбезбеднији саобраћај и најбоље су повезани са зеленом агендом.

Јоксимовић се захвалила Закоњшеку на показаној иницијативи од када је у Београду на челу Транспортне заједнице и поручила му да ће имати пуну подршку Министарства за европске интеграције како би заједно учинили грађанима видљивијим оно што се чини некада апстрактно, али што утиче на квалитет живота грађана, што је и циљ европских интеграција.

Закоњшек се сагласио да је потписивање споразума Транспортне заједнице веома битно не само за регион, већ и за целу ЕУ јер је показано да регион када сарађује то чини веома добро.

За сусрет са Јоксимовић каже да се десио у правом тренутку, непосредно након Самита у Софији и усвајања Економско инвестиционог плана за Западни Балкан Европске комисије.

Сада постоји политички моментум и постоје јасни политички приоритети за нашу сарадњу, казао је Закоњшек и додао да је сагласан са Јоксимовић у оцени да се не ради само о путевима, већ о повезивању људи што је, каже, суштина свих политичких договора који су постигнути.

Ради се о безбеднијим путевима и то су ствари на којима ћемо заједно сарађивати. Ради се о томе да се железничким повезивањем регион боље повеже, ради се о смањењу чекања на границама, како за привреду, тако и за грађане и туристе и у тој области имамо конкретне пројекте, казао је Закоњшек.

Захвалио се Јоксимовић и навео да се нада ће уз сарадњу са њом и њеним тимом успешно спровести многе пројекте.

Извор: Танјуг