Ј. Јоксимовић и Лахдевирт о приступном процесу и примени нове методологије

16. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Лахдевирт о приступном процесу и примени нове методологије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом о приступном процесу Србије Европској унији, билатералној сарадњи и односима у региону.

Јоксимовић је информисала финског амбасадора о приоритетима рада нове Владе, међу којима је и убрзање реформског процеса посебно у областима важним за брже приступање Србије Европској унији, које се односе на политичке и економске критеријуме, што су уједно најважнији стубови копенхашких критеријума на којима се цео процес заснива. 

Она је захвалила Финској на доследној подршци политици проширења ЕУ, као и на разумевању да је управо та политика кредибилни механизам стабилизације читавог региона Западног Балкана, али и да је проширење просперитетна политика не само за кандидате већ и за ЕУ.

Разменили су мишљења и о актуелном стању пандемије у ЕУ и Србији и последицама које има на друштво и економије земаља, а пре свега на здравствени систем и здравље грађана, наводи се у саопштењу министарства. 

Саговорници су закључили да је економија Србије показала значајну флексибилност и отпорност захваљујући одговорној и стабилној економској политици последњих година.

Лахдевирт је истакао да је Финска недвосмислено посвећена процесу проширења ЕУ на Западни Балкан, уз достизање свих утврђених критеријума за земље кандидате.

Изразио је уверење да ће Србија наставити да спроводи реформе као потврду своје досадашње посвећености чланству у ЕУ, али и исказане привржености вредностима Уније, посебно у делу владавине права. 

Саговорници су разговарали о могућности да би, у складу са новом методологијом преговора коју је Србија прихватила, до краја године могла да буде одржана политичка Међувладина конференција на којој би се разговарало о досадашњим резултатима преговора, примени нове методологије на процес преговора Србије у ЕУ и плановима Србије у приступном процесу, као и отварању кластера у идућој години.

Јоксимовић и амбасадор Лахдевирт оценили су веома успешном досадашњу сарадњу у области европских интеграција, посебно у областима у којима је Финска, због високог нивоа експертизе и техничких стандарда била важан партнер нашој земљи, као што су дигитализација и иновације, социјална заштита, радно право.

Договорено је да се размотре могућности за даље унапређење и јачање билатералних односа, којима би Србија добила додатну експертску помоћ у прилагођавању правним тековинама ЕУ.

Извор: Танјуг