Јоксимовић и Пинтер: Наставак добре сарадње у процесу ЕИ

04. новембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Пинтер: Наставак добре сарадње у процесу ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер разговарали су данас о плановима за даљу сарадњу двеју држава у процесу европских интеграција Србије након прошлонедељне посете мађарског министра спољних послова и спољне трговине Петера Сијарта.

Јоксимовић је нагласила да је убрзање реформи које воде Србију ка чланству у Европској унији један од кључних циљева нове владе, и да је, у том смислу, континуирана политичка и експертска подршка Мађарске од изузетног значаја. 

„Упркос утицају пандемије на глобална друштвено-економска кретања, влада ће у наредном периоду настојати да активно спроводи реформски процес“, најавила је Јоксимовић, а саопштило је Министарство.

Додала је да ће, по новој методологији преговора, у првом плану бити достизање политичких критеријума и подједнако важан одрживи економски развој, како би држава грађанима обезбедили напредак у свакодневном животу.

Јоксимовић је посебно указала на велики значај досадашње финансијске подршке ЕУ Србији - пре свега из ИПА претприступних фондова, као и очекивања која наша земља има од недавно представљеног Инвестиционог плана за Западни Балкан.

Она је додала да Европска комисија опредељивањем тих додатних средстава пружа веродостојан и јасан доказ да је регион Западног Балкана од стратешког значаја за ЕУ.

Амбасадор Пинтер потврдио је да ће Мађарска наставити да активно промовише сарадњу двеју земаља и да доприноси напретку Србије ка ЕУ.Како је нагласио, Мађарска подржава отварање нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ јер је то начин да се да подстрек свеобухватном реформском процесу у Србији.

Саговорници су се сагласили да би било важно да се одржи међувладина конференција на којој би, а у складу са новом методологијом преговора коју је Србија прихватила, на високом политичком нивоу била размењена очекивања и планови за приступни процес у наредној години.

Такође, Јоксимовић и Пинтер су разговарали и о резултатима досадашње прекограничне сарадње Србије и Мађарске коју финансира ЕУ.

Закључили су да је та сарадња омогућила многим институцијама из пограничних области да спроведу бројне пројекте како би унапредили квалитет живота локалних заједница и допринели равномернијем регионалном развоју у обе земље.

Извор: Танјуг