Ј. Јоксимовић: Додатна подршка ЕУ за ефикасније управљање границом

12. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Додатна подршка ЕУ за ефикасније управљање границом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је данас захтев за исплату треће транше ЕУ подршке у износу од осам милиона евра која ће се користити за унапређење система интегрисаног управљања границом Србије, чији је корисник Министарство унутрашњих послова, а уплата се очекује почетком наредне године, саопштено је из њеног Kабинета.   

Јоксимовић, која је и Национални ИПА координатор, каже да је циљ те подршке да помогне Влади Србије у успостављању граница које су отворене за слободан проток људи и робе, али да су притом добро контролисане и заштићене од незаконитих активности било које врсте, у складу са смерницама и начелима Европске уније за интегрисано управљање границом.   

„Ова подршка је важна јер ће допринети ефикаснијем преласку границе, откривању прекограничног криминала, повећању институционалних и оперативних капацитета граничних агенција за обављање граничних контрола и надзора границе и ефективнијем откривању ирегуларних миграција“, нагласила је Јоксимовић.   

Како је навела, у складу са тим, 2016. године је донета одлука да програм директне буџетске подршке ЕУ, у износу од 28 милиона евра, подржи реформске циљеве у тој области, с обзиром да имају веома позитиван широк ефекат, не само на процес интеграција Србије, већ и на унапређење економске размене и безбедности грађана.  

Трећа транша подршке за коју је данас упућен захтев, последња је предвиђена транша на основу Споразума који уређује њену имплементацију, међутим, на заједничку иницијативу Министарства за европске интеграције и Министарства унутрашњих послова, договорена је још једна, додатна транша подршке кроз коју би се у току наредне године повукла и сва преостала средства из тог програма.   

„С обзиром на позитиван исход те иницијативе, можемо да констатујемо да смо у сарадњи са Министарством унутрашњих послова обезбедили апсолутну искоришћеност подршке у износу од 28 милиона евра у форми директне буџетске подршке од 2016. године до данас“, истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг