Ј. Јоксимовић, Вархеји и министри ЗБ о Економско-инвестиционом плану

01. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић, Вархеји и министри ЗБ о Економско-инвестиционом плану

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на видео-конференцији министара спољних послова и европских интеграција из региона и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија, посвећеној представљању Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Вархеји је представљајући нацрт Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан, који би требало да буде усвојен следеће недеље у Европској комисији, а одмах затим и заједно са Извештајем о напретку представљен током његове посете региону и Београду, поново указао на значај који ЕУ придаје региону.

План је, како је нагласио, припремљен с намером да осигура одржив и стабилан развој региона Западног Балкана у условима снажног утицаја пандемије КОВИД-19 на његов економски и друштвени развој. 

Поменути План је, како се подсећа у саопштењу, у оквиру нове методологије преговора најављен као свеобухватан подстицајни пакет за кредибилнији процес проширења и приступања ЕУ држава кандидата и требало је да буде објављен на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана 6. маја, али је због околности усаглашавања вишегодишњег финансијског оквира ЕУ одложен за јесен.

Економско-инвестициони план предвиђа улагања ЕУ у приоритетне области и пројекте који треба да допринесу даљем повезивању у региону као и побољшању веза са ЕУ, чиме ће се продубити економска сарадња, и доступност тржишта ЕУ, подстаћи унапређење пословне климе и спречити одлив младих из региона.  

„План је важан и врло конкретан доказ да Западни Балкан представља подручје од стратешког значаја за ЕУ. Опредељујући значајна средства из буџета, ЕУ ће помоћи изградњу кључне регионалне инфраструктуре и развој приватног сектора чиме ће бити подржана интензивнија економска сарадња и снажније интегрисање региона у европске и глобалне привредне токове и процесе“, рекла је Јоксимовић.     

Планом је предвиђена подршка реализацији пројеката који треба да допринесу развоју саобраћајне, енергетске, дигиталне инфраструктуре којом ће се подстаћи снажније повезивање унутар региона и шире са ЕУ. 

Осим тога, како се додаје, предвиђена су и значајна улагања у мала и средња предузећа, унапређење пословног амбијента и тржишне економије чиме се стварају претпоставке за интензивнији раст и развој приватног сектора и његову конкурентност. 

Додатно, предвиђена је подршка областима које доприносе друштвеном развоју попут образовања, запошљавања и здравља са посебним фокусом на потребе младих.

План такође предвиђа значајна улагања у развој инфраструктуре у области животне средине, попут система за водоснабдевање, пречишћавање отпадних вода, управљање чврстим отпадом, смањење емисије штетних гасова у складу са циљевима Зелене Агенде ЕУ чиме ће се осигурати квалитетније животно окружење грађана Србије и региона.

Реализација плана финансираће се, наведено је у саопштењу, комбинацијом бесповратних средства ЕУ и повољним зајмовима међународних финансијских институција међу којима су ЕИБ и ЕБРД. 

Очекује се да ће се комбиновањем тих средстава, нарочито кроз пружање гаранција, подстаћи учешће комерцијалног и приватног сектора у финансирању одређених пројеката што би значајно повећало укупне инвестиције у региону.   

Министар је изразила посебну захвалност Вархеију на континуираној подршци коју ЕУ пружа Србији и региону у спровођењу кључних реформи.

Извор: Танјуг