Јоксимовић и Шиб: Владавина права и дијалог кључни критеријуми за напредак на ЕУ путу

30. септембар 2020. | Београд

Јоксимовић и Шиб: Владавина права и дијалог кључни критеријуми за напредак на ЕУ путу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Немачке Томас Шиб нагласили су данас да су владавина права и дијалог кључни критеријуми за напредак Србије на путу ка ЕУ.  

Јоксимовић и Шиб данас су разговарали о процесу приступања Србије ЕУ у контексту актуелног председавања Немачке ЕУ, предстојећем Извештају о напретку Европске комисије, као и о даљем унапређењу билатералних односа.

Србија је, како је Јоксимовић додала, спремно дочекала почетак немачког председавања ЕУ и у потпуности остаје привржена европском путу за који је опредељена. 

„Поред пет спремних поглавља за отварање, Србија је испунила низ активности попут ревидирања акционих планова за кључна поглавља 23 и 24, усвајања Медијске стратегије у јануару и израде Акционог плана за њену примену у мају, ступања на снагу Закона о спречавању корупције 1. септембра“, рекла је министар.

Током сусрета са амбасадором Шибом, како се наводи у саопштењу, министар је посебно нагласила значај Извештаја о напретку ЕК, најављеног за почетак октобра, за који је изразила уверење да ће бити реално конципиран и да ће обухватити све оно што је у претходних годину дана постигнуто у реформском процесу. 

Јоксимовић је поручила да ћемо „са пажњом сагледати и усвојити  додатне препоруке, засноване на неспорним чињеницама, по којима ће и будућа Влада конципирати активности у преговорима о чланству у ЕУ, посебно у кључним областима владавине права, реформи правосуђа, борби против корупције, јер то очекују и наши грађани“.   

Амбасадор Шиб потврдио да ће се Немачка током председавања Савету ЕУ залагати за процес европских интеграција региона, и додао да Немачка остаје чврст заговорник политике сарадње и помирења на Западном Балкану као и да подржава Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ. 

Према његовим речима, Немачка и као председавајућа Унијом прати спровођење свих реформи у областима од значаја за европски пут Србије, те ће, као и до сада, на основу оцена из Извештаја о напретку о реформама у области владавине права, донети и одлуку о отварању нових поглавља. 

Амбасадор Шиб изразио је наду да ће формирање нове Владе допринети убрзању динамике у спровођењу реформи у оквиру процеса европске интеграције. 

Јоксимовић је нагласила да је за Србију посебно важно да са европским партнерима дефинише мапу пута за преговоре по новој методологији, односно прецизне планове за њено спровођење. 

Министар и амбасадор су оценили да је да је ревитализација наставка дијалога Београда и Приштине, на политичком и техничком нивоу под окриљем ЕУ и посредовањем специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака од изузетног значаја. 

Јоксимовић је нагласила да Београд очекује да се договорени аранжмани из Бриселског споразума спроведу, посебно ЗСО.

На састанку је било речи и о две деценије дугој развојној сарадњи Немачке и Србије, као и о резултатима пројеката финансираних из немачке развојне помоћи Србији, у износу од око две милијарде евра. 

„То уједно представља и највећу билатералну помоћ Србији, чиме су значајно унапређене области енергетике и водоснабдевања, одрживог економског раста и запошљавања, владавине права и цивилног сектора“, рекла је министар.

Извор: Танјуг