Ј. Јоксимовић: Учинак у датим околностима добар, може више

20. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Учинак у датим околностима добар, може више

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је учинак Србије у процесу европских интеграција у који је ушла 2014. године требало да буде већи, али и напоменула да се не може гледати једнодимензионално, односно само из угла онога што је наша земља урадила у том процесу.

Како је навела за РТС, процес евроинтеграција треба посматрати и са становишта шта се дешава са политиком проширења и са самом ЕУ.

Наводећи да често чује критике од оних који су дуго заговарали процес евроинтеграција од 2010. до 2014. године, Јоксимовић каже да није „купац“ за те приче јер 2014. године стартна позиција са које је Србија кренула у евроинтеграције била је суочена са „економским развалинама“, европским путем који није ни започет и то не само због нерешавања косовског питања, већ због неспровођења бројних реформи из области владавине права, правосуђа, борбе против корупције.

Подсећа да је политички услов нормализација односа Београда и Приштине одувек био услов за Србију и у том смислу каже да је Србија и у том погледу доста урадила.

„Ми 2014. улазимо званично у процес преговора и отпочињемо све ове ствари које доводе до данашњег учинка“, каже Јоксимовић и додаје да сматра да би требало да буде већи, али да због свега што се догађало у самој ЕУ - и миграције и замор од проширења и чињенице да многе земље које су у међувремену ушле у ЕУ нису у потпуности задовољавале критеријуме, није.

Наглашава да неке земље које су постале чланице у последњих 20 година нису биле у напредној фази у којој је данас Србија, која је отворила више од половине поглавља и која да је данас чланица не би била ни најсиромашнија, нити бисмо имали највеће проблеме што се тиче политичких критеријума и владавине права.

„Сматрам да је то добро, није довољно, морамо више. Ако хоћете да останете на истом месту морате да трчите колико можете, а ако хоћете негде да стигнете, морате да трчите дупло брже“, поручила је Јоксимовић.

Упитана за то што Србија поред пет спремних поглавља у овој години није отворила још увек ниједно, Јоксимовић истиче да година није завршена и подсећа да се годишње одржавају две међувладине конференције на којима се одлучује о отварању поглавља, као и да ће друга бити одржана у децембру.

„У јуну нисмо отворили нова поглавља, али имамо и децембар. Немачка је преузела шестомесечно председавање ЕУ, а ми имамо спремних пет поглавља која чекају на отварање“, навела је министар.

Подсетила је да су поглавља која су спремна за отварање поглавље 2 које се тиче слободе кретања радника, поглавље 3 - право на пословно настањивање и пружање услуга, поглавље 14 које се тиче транспорта, поглавље 21 које се тиче трансевропских мрежа и поглавље 27 о климатским променама и заштити животне средине.

„Ми смо све урадили у процедуралном смислу и припремили поглавља за отварање“, наводи.

Верује да и ако бисмо отворили поглавља до краја године, да бисмо то урадили по старој методологији јер без обзира што је Србија прихватила да пређе на нову методологију то још није могуће јер Европска комисија још није израдила јасну мапу пута за примену.

Министар Јоксимовић истиче да Србија преговара по најтежим критеријумима од почетка преговора, по којима ниједна земља није преговарала и додаје да се због тога наша земља никада није бунила.

„Ми се због тога никада нисмо бунили, зато што су искуства из претходних проширења која су била нефункционална за ЕУ, донела приступ да нема отварања поглавља за која сте спремни, а која се тичу реформских области, ако нема напретка у владавини права и у нашем случају - дијалогу Београда и Приштине. Чиста два политичка услова“, казала је. 

Јоксимовић истиче да је циљ Србије да буде респектабилан партнер ЕУ од првог тренутка када постане чланица, уз напомену да је и сада, као земља која приступа, респектабилан партнер.

„Показали смо да смо чак и у политичким критеријумима доста урадили, има још доста посла, правосуђе мора још да се реформише, борба против корупције...“, наводи Јоксимовић.

Када је реч о борби против корупције, Јоксимовић подсећа да је 1. септембра ступио на снагу Закон о спречавању корупције, а да је у мају направљен и акциони план за примену медијске стратегије.

Такође, ЕУ су послати ревидирани акциони планови за поглавља 23 и 24, познатих као поглавља  о владавини права.

„Читав низ ствари смо већ урадили, чека се усвајање уставних амандмана, а све то чека нови парламент и нову владу“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг