Ј. Јоксимовић: Србија наставља реформе из процеса европских интеграција

19. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија наставља реформе из процеса европских интеграција

Министар Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је итекако било елемената да Србија у овој години отвори поглавља у преговорима са ЕУ.

„И сам неформални извештај о стању у владавини права тј. поглављима 23 и 24, (правосуђе и основна права, правда, слобода и безбедност), који је сачињен уместо редовног годишњег Извештаја о напретку, дао је доста важних елемената на којима је могла да се заснива одлука о отварању нових поглавља“, рекла је Јоксимовић за Радио Слободна Европа.

Она је додала да је Србија имала пет потпуно спремних преговарачких поглавља, од којих три чекају на отварање од 2018. године.

„Одлука неколико држава чланица да се у јуну 2020. године не подржи отварање нових преговарачких поглавља са Србијом, а другима омогући оно што им је било ускраћено пре тога у децембру 2019. године је била политичка одлука и порука послата у контексту бројних геополитичких померања“, рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Србија у децембру 2019. године била једина држава из региона која је остварила напредак на пољу европских интеграција.
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, међутим, сматра да то што Србија у 2020. није отворила ниједно поглавље у преговорима о чланству у Европској унији говори сама за себе.

Он је за ТВ Н1 рекао да ако нема напретка у владавини права, борби против корупције и осталим реформама, онда се ни нова поглавља не отварају.
Коментаришући ову оцену Билчика, Јоксимовић каже да очекује од њега да допринесе реалном представљању у Европском парламенту напретка који Србија остварује у свим поглављима.

„Можда се известилац Билчик не сећа да су у претходним таласима проширења, када су геополитичке околности биле наклоњене проширењу, неке државе захваљујући политичким одлукама и подршци појединих чланица ЕУ, отварале и затварале поглавља, а на крају и ушле у чланство ЕУ без објективно испуњених критеријума, што се касније и показало у смислу недовољне функционалности у оквиру ЕУ“, истакла је Јоксимовић.

Она је рекла да је Србија спремна за отварање нових преговарачких поглавља и да је спремно дочекала почетак немачког председавања - подношењем ревидираних акционих планова за поглавља из области владавине права (23 и 24) и прихватања да учествује у елементима нове методологије.

Јоксимовић је додала да ће нова Влада која ће ускоро бити формирана, бити додатно посвећена европским интеграцијама и динамичнијем приступу реформама.

„Током немачког председавања очекујем да почетком октобра добијемо свеобухватан и реално конципиран Извештај о напретку и да до краја године буду отворена нека од достављених преговарачких поглавља, као и да ћемо са нашим европским партнерима дефинисати мапу пута за примену нове методологије“, навела је Јоксимовић.

Србија је последње поглавље отворила у децембру 2019. године. Реч је о Поглављу 4 које се односи на слободно кретање капитала.

Извор: Танјуг