Ј. Јоксимовић: Из буџетске подршке ЕУ 18 милиона евра за последице Ковид-19

10. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Из буџетске подршке ЕУ 18 милиона евра за последице Ковид-19

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас измене и допуне Финансијског споразума о буџетској помоћи ЕУ за реформу јавне управе, којим ће бити омогућено да се неутрошена средства у износу од 18 милиона евра определе за превазилажење социо-економских последица кризе изазване пандемијом Ковид-19.

У светлу изазова са којима се Србија суочава услед пандемије Ковид-19, Јоксимовић је иницирала разговоре са Делегацијом ЕУ у Београду на тему коришћења неутрошених средстава, у склопу спровођења Програма секторске буџетске подршке у области реформе јавне управе.

Намера је била да се омогући да део ових средстава буде употребљен за смањење друштвено-економских последица здравствене кризе. 

Јоксимовић је навела да је у марту упутила молбу комесару ЕУ Оливеру Вархеjију да омогући преусмеравање неутрошених ИПА средстава за потребе суочавања са здравственом кризом и превазилажење негативних друштвено-економских последица пандемије. 

Потписивањем овог Споразума обезбеђено је 18 милиона евра директне помоћи Европске уније, истакла је Јоксимовић, а наводи се у саопштењу.

Министар је додала да је секторска буџетска помоћ један од најпогоднијих модела спровођења подршке, имајући у виду да подразумева директан трансфер бесповратних средстава у буџет Србије, којима ће Влада управљати сходно тренутним потребама и мерама предвиђеним за друштвено-економски опоравак земље.

Исплата ових средстава се очекује 2021. године, додала је Јоксимовић.

Министар је подвукла да је ова подршка само један део помоћи који је ЕУ обезбедила Србији у суочавању са изазовима Ковид-19 кризе, и захвалила партнерима из ЕУ на благовременој и обимној подршци. 

Та подршка, додала је, од изузетног је значаја за Србију, имајући у виду озбиљност ситуације, размере изазова и неопходност правовремених и адекватних одговора на кризу.

„Одлуком да из овог, и других извора, подржи Србију, Европска унија је потврдила своју солидарност и посвећеност друштвено-економском опоравку наше земље“, закључила је Јоксимовић. 

Извор: Танјуг