Ј. Јоксимовић: За реформу јавне управе 8,25 милиона евра из ЕУ

03. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: За реформу јавне управе 8,25 милиона евра из ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је данас захтев за исплату треће варијабилне транше подршке у износу од 8,25 милиона евра за реформу јавне управе, а уплата се очекује до краја године, саопштено је из њеног кабинета.

Јоксимовић, која је и Национални ИПА координатор, каже да реформа јавне управе представља основу свеобухватног развоја Србије и препозната је као један од основних стубова процеса европских интеграција.

„Она је важна јер представља додирну тачку између грађана и власти и од ње зависи квалитет услуга које Влада пружа грађанима. У складу с тим, за све нас који радимо на приближавању наше земље Европској унији, циљ је да постигнемо модерну, транспарентну, одговорну, професионалну и ефикасну јавну управу“, нагласила је Јоксимовић. 

Како је навела, у складу са тим, 2015. године је донета одлука да први програм директне буџетске подршке, у износу од 80 милиона евра, управо подржи циљеве те реформе с обзиром да имају веома позитиван широк ефекат, не само на процес интеграција Србије, већ и на унапређење квалитета живота грађана и позитиван подстицај пословној заједници. 

Према њеним речима, досадашње спровођење тог програма подршке допринело је напретку у успостављању система јавних услуга који се базира на промоцији управљања људским ресурсима, унапређењу управљања јавним финансијама и јавним набавкама, у процесу креирања услова за унапређење правне сигурности и повољнијег пословног окружења.

Истовремено је постигнут напредак и у процесу учешћа грађана, транспарентности, унапређењу етичких стандарда и одговорности у обављању послова јавне управе.

Трећа варијабилна транша подршке за коју је данас упућен захтев, последња је предвиђена транша на основу Споразума који уређује њену имплементацију, међутим, на иницијативу Јадранке Јоксимовић отворени су преговори са Европском комисијом о увођењу још једне додатне транше подршке кроз коју би се у току наредне године повукла и сва преостала средства. 

„С обзиром на позитиван исход ове иницијативе, можемо да констатујемо да смо обезбедили апсолутну искоришћеност подршке у износу од 80 милиона евра у форми директне буџетске подршке од 2015. године до данас“ , истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг