Јоксимовић и Плух: Реформе из процеса евроинтеграција - приоритет

28. август 2020. | Београд

Јоксимовић и Плух: Реформе из процеса евроинтеграција - приоритет

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Холандије у Србији Хилесом Бесхором Плухом о процесу европских интеграција Србије, билатералној сарадњи, као и о социо-економским ефектима и начинима на који се ЕУ, регион Западног Балкана и Србија суочавају са последицама актуелне пандемије.

Јоксимовић је истакла да ће наша земља наставити и убудуће да доследно спроводи све реформе неопходне за приступање Европској унији, подвлачећи да су грађани на недавним изборима у високом проценту подржали такву политику.

Министар је истакла да је Влада Србије увек са пажњом пратила, понекад и веома стриктне препоруке Холандије у процесу приступања ЕУ, као значајног политичког и економског партнера наше земље.

„Србија остаје чврсто посвећена процесу приступања ЕУ, и очекујем да ћемо у наредном периоду заједно са нашим европским партнерима радити на убрзању динамике процеса уз предан рад на свеобухватним реформама“, рекла је Јоксимовић.

Она је представила Плуху тренутне активности на плану европских интеграција, указавши да ће Србија током председавања Немачке Саветом Е,  државама чланицама Уније представити напредак у реализацији ревидираних акционих планова из области владавине права за поглавља 23 и 24.

 Јоксимовић је истакла очекивање да би Србија до краја године могла да отвори нека од укупно пет спремних преговарачких поглавља.

Амбасадор Плух је истакао став Холандије који подразумева да отварање поглавља зависи од испуњености критеријума и указао на значај интензивних реформи у областима владавине права и економије, као посебно важних за грађане и развој друштва.

Нагласио је и да су напори којима Србија доприноси стабилности региона изузетно важни Европској унији, као и њеним државама чланицама.

Саговорници су разговарали и о примени нове методологије, као и о начинима на које она може да валоризује постигнути напредак и утиче на вредновање већ отворених поглавља из појединих кластера.

 У том смислу, Јоксимовић је изразила очекивање да ће Европска комисија ускоро сачинити план за примену нове методологије.

Када је реч о борби против ковид-19, саговорници су се сагласили да је солидарност коју је показала Европска унија према Србији, али и наша земља са државама чланицама којима је помоћ била преко потребна, показала важност заједничког стратешког одговора у оваквим ситуацијама како бисмо се заједно ефикасније изборили са последицама по здравље људи, али и по друштва у целини.

Извор: Танјуг