Ј. Јоксимовић: Ширење развојне сарадње са Јапаном за одрживи развој

26. август 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Ширење развојне сарадње са Јапаном за одрживи развој

Јапанска агенција за међународну сарадњу организује програме стручног усавршавања и обуке запослених у јавном сектору и научно-истраживачким институцијама, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је данас упутила писмо амбасади те земље у којем су прецизирани програми које ће моћи да похађају запослени у државним органима и јавним институцијама из Србије.

Како се наводи у саопштењу из Кабинета министра, програми се финансирају из средстава јапанске развојне помоћи.

Према речима министра Јадранке Јоксимовић, запослени у јавним органима и научно-истраживачким институцијама ће и током 2021. године бити у прилици да похађају семинаре у Јапану, у чак 16 тематских области попут информационог и технолошког развоја, развоја приватног сектора, социјалне политике и здравства, енергетике, саобраћаја, заштите животне средине.

То су, каже Јоксимовић, најактуелније области, посебно у овом тренутку када се на глобалном нивоу суочавамо са новим изазовима, потребама и вештинама за јачање отпорности и конкурентности држава.

„Србије не каска, напротив, активно се укључујемо у разумевање нових образаца вођења јавних политика, нових приоритета, са посебним нагласком на животну средину и одрживост у свим областима економског и друштвеног живота“, истакла је министар.

Она је додала да је Јапан један од светских лидера иновативног и одрживог приступа у јавним политикама, наводећи да је утолико значајнији тај програм и сарадња са Јапаном.

Министар Јоксимовић је подвукла да је ове године по први пут понуђена могућност дугорочног стручног усавршавања на престижним универзитетима у Јапану у областима које се односе на реализацију Циљева одрживог развоја УН агенде 2030.

„Ово ће бити прилика за државне службенике и научне истраживаче да унапреде своја знања у областима у којима је Јапан постигао изузетне резултате унапређујући ниво развојне сарадње коју је Република Србија успоставила са Јапаном“, рекла је Јоксимовић, која је и координатор међународне развојне помоћи.

Извор: Танјуг