Ј. Јоксимовић: За припрему пројеката из WBIF 21,6 милиона евра

18. август 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: За припрему пројеката из WBIF 21,6 милиона евра

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је предлог пројеката за техничку помоћ у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 21,6 милиона евра, саопштено је из њеног кабинета.

Како се наводи, предложени су пројекти из области саобраћаја, енергетике, животне средине и социјалне инфраструктуре.

„Ово је утолико важније што је један део ових пројеката кандидован за средства из ИПА III за 2021. и 2022. годину, стога је веома значајно да и за припрему документације можемо да конкуришемо за бесповратна средства из Инвестиционог оквира за Западни Балкан“, рекла је Јоксимовић која је и национални ИПА координатор.

Она је додала да се претходних седмица активно радило на припреми апликација за добијање техничке помоћи којом ће се, каже, обезбедити бесповратна средства за припрему недостајуће документације и припрему инфраструктурних пројеката за њихову инвестициону реализацију.

„Пажљиво смо сагледали стратешке приоритете у овим областима и одлучили се за оне чијом ће реализацијом бити осигуран развој капиталне инфраструктуре и допринети реализацији кључних развојних инвестиција у различитим деловима Србије као и њено повезивање са суседним тржиштима“, рекла је Јоксимовић. 

Према њеним речима,  сви предлози за припрему пројеката из области енергетике и саобраћаја су у складу са Агендом повезивања, која значајно доприноси социо-економском развоју и јачању привредне сарадње у региону.

Истакла је да је из области транспорта предложена припрема пројеката који имају велики стратешки значај за Републику Србију, а односе се на реконструкцију и модернизацију железничких деоница Сталаћ-Краљево-Рудница и Дољевац-Мердаре,  као и наставак изградње аутопута Ниш-Мердаре, деоница Плочник-Мердаре. 

„Реконструкција наведених пруга и изградња аутопута значајно ће допринети  развоју Моравичког, Рашког, Расинског, Топличког и Нишког округа и свеукупном регионалном развоју Републике Србије. Аутопут Ниш-Мердаре, као део основне индикативне транспортне мреже ЕУ, имаће исти ранг на мапама ЕУ као и Коридор X који је Србија изградила“, навела је Јоксимовић. 

Из области енергетике предложена је припрема за пројекте који ће унапредити постојећи поступак повезивања на мрежу обновљивих извора енергије (ветар, биомаса, соларна енергија), додатно ојачати стабилност електроенергетских система и омогућити бољу сарадњу са осталим оперативним центрима за преносне системе у Европи. 

Из области животне средине предложена је припрема пројекта „Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Батајници“, који је веома значајан за град Београд, јер ће обухватити општине Сурчин и Земун, али и мања околна насеља. 

Тај пројекат ће утицати на стандард квалитета животне средине за преко 113.000 људи и очекује се да ће изградња постројења започети крајем 2021. године. 

Из области социјалне инфраструктуре предлог за припрему документације односи се на пројекат који ће допринети јачању капацитета универзитетског образовања. Пројектом је планирана реконструкција постојећих и изградња нових објеката у оквиру факултета и института у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Чачку.  

Управни одбор Инвестиционог оквира за Западни Балкан у децембру 2020. године донеће званичну  одлуку о томе који предлози ће бити подржани.

Извор: Танјуг