Ј. Јоксимовић: Србија третирана као држава чланица при апликацији за Фонд солидарности

12. август 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија третирана као држава чланица при апликацији за Фонд солидарности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је, поводом вести да ће Хрватска из Фонда солидарности добити око 88,9 милиона евра помоћи за опоравак од земљотреса који је у марту погодио Загреб, подсетила да је Србија својевремено већ добила средства из тог фонда после катастрофалних поплава 2014. године, те да је тада имала једнак третман као пуноправне државе чланице Уније, као и да смо поново конкурисали за средства због пандемије вируса корона.

На питање Танјуга да прокоментарише данашњу вест да ће Хрватска, чланица ЕУ,  из Фонда солидарности добити помоћи, Јоксимовић, која је и Национални ИПА координатор, подсетила је да је њена прва активност као тада новоименованог министра, а после катастрофалних поплава 2014. године у Србији била да припреми и упути апликацију за Фонд солидарности ЕУ.             

Каже да је ЕУ 2015. године донела одлуку о додели 60,2 милиона евра бесповратне помоћи које су искоришћене за санирање последица и обнову разрушене инфраструктуре у 72 од 119 локалних самоуправа.               

„Србија је тада имала једнак третман као пуноправне државе чланице, те је овим средствима извршена обнова домова здравља, амбуланти, школа, вртића, изградња превентивне инфраструктуре, нових мостова и путева, обнова система за водоснабдевање и канализационих система, санација клизишта и уређење водотокова“, истакла је Јоксимовић.               

Навела је да је од великог значаја и чињеница да је Европска унија по избијању пандемије ковид-19 донела одлуку да прошири обухват овог Фонда тако што ће из њега пружати подршку не само када дође до природних непогода, већ и у ситуацијама када дође до угрожавања јавног здравља великих размера.               

„Ова одлука подједнако је важна за све земље погођене пандемијом, пре свега јер је омогућено, како државама чланицама ЕУ, тако и државама које се налазе у процесу приступања, да аплицирају под једнаким условима за подршку из овог Фонда“, рекла је Јоксимовић.               

По доношењу ове одлуке, Јоксимовић каже да је Влада Србије на њену иницијативу образовала Радну групу за припрему апликације за Фонд солидарности ЕУ коју је Јоксимовић 18. јуна упутила Европској комисији.               

„Желим посебно да истакнем да је, поред наше апликације, Европска комисија примила још 21 апликацију имајући у виду да су многе земље претрпеле социо-економске губитке изазване пандемијом“, рекла је Јоксимовић.               

Нагласила је да је недавно примила писмо надлежног европског комесара за кохезију и реформе Елизе Фереира у којем је обавестила да је апликација Србије за Фонд солидарности ЕУ примљена и да ће бити разматрана, те да ће до краја године Европска комисија у складу са процедуром, након анализе свих пристиглих апликација, изнети предлог одлуке о додели средстава свим државама које су аплицирале за помоћ из овог Фонда о чему ће се изјаснити Савет и Европски парламент.               

„Очекујем да ће Европска комисија до краја године привести крају обиман посао анализе и оцене пристиглих апликација како бисмо могли да рачунамо на део средстава из овог Фонда у току 2020. године. Важно је нагласити да је овим средствима могуће рефундирати део трошкова које је Србија већ имала у протеклом периоду или трошкова спровођења активности које се предузимају ради јачања нашег здравственог система, попут набавке медицинске и заштитне опреме, ангажовања додатног особља, спровођења лабораторијских анализа, изградње здравствене инфраструктуре...“, подвукла је Јоксимовић.     

Извор: Танјуг