Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Захвалност Румунији на подршци на путу ка ЕУ

29. јул 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Захвалност Румунији на подршци на путу ка ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Румунија једна од држава чланица која у потпуности подржава политику проширења Европске уније и на коју Србија може да рачуна као на пријатељску и блиску земљу.

„Помоћ у преговорима о чланству у Унији, на којој смо посебно захвални, огледа се у заступању принципијелних политичких ставова о односима Београда и Приштине, као и у техничкој подршци у достизању мерила за отварање и затварање неких преговарачких поглавља“, нагласила је Јоксимовић, која је данас разговарала са амбасадором Румуније у Београду Оаном Кристином Попом, која завршава дипломатски мандат у Србији.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је захвалила амбасадору Румуније на професионалном ангажману и значајном доприносу развоју српско-румунских односа и сарадње.

Амбасадор Попа је рекла да Србија у Румунији има искреног заступника и заговорника проширења Европске уније на регион Западног Балкана и изразила уверење да је и интерес ЕУ да Србија што пре постане пуноправна чланица Уније, као и да ће на том путу увек имати сву неопходну помоћ овог свог суседа.

Јоксимовић и Попа посебно су указале на значај прекограничне сарадње двеју земаља у оквиру програма Србија – Румунија, који у највећој мери финансира ЕУ.

Од 2007. године до данас, кроз две финансијске перспективе, само на овај начин је издвојено укупно 150,5 милиона евра од чега 128 милиона евра средстава ЕУ у области економског и друштвеног развоја, заштите животне средине, културе, туризма и, што је у време актуелне пандемије посебно важно, у реаговање у ванредним ситуацијама и здравство.

Како су нагласиле, ова врста сарадње на локалном нивоу, знатно је допринела унапређењу билатералних односа, побољшавајући истовремено и квалитет живота грађана са обе стране границе што ће се наставити кроз спровођење наредног програма од 2020-2027. године који је у завршној фази припреме.

Јоксимовић је пожелела успех Оани Кристини Попа на професионалном и личном плану, уз захвалност  на њеном доприносу континуираном напретку сарадње двеју земаља и очекивање да ће се такав тренд наставити и убудуће.

Извор: Танјуг