Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Србија не фингира европске интеграције, реформе су стварне

24. јул 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија не фингира европске интеграције, реформе су стварне

Србија је озбиљно посвећена путу ка ЕУ, истакла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и поручила да Србија не фингира ни посвећеност процесу европских интеграција, ни опредељење за пуноправно чланство, а посебно не фингира реформе у контексту процеса приступања. 

„Напротив, озбиљни смо, посвећени, а посебно и издржљиви на том путу, имајући у виду колико је политика проширења последње три или четири године била непопуларна међу појединим државама чланицама, не специфично због Србије, већ због потпуно измењене структуре изазова и проблема који су се на глобалној сцени али и у ЕУ разгранали“, наводи Јоксимовић.

Навела је да је председник Александар Вучић недавно у Бриселу од  најважнијих људи Европске комисије добио веома позитивне сигнале о будућности Србије у ЕУ, наравно уз очекивање да и Србија убрза реформе у појединим сегментима што, каже, власт у Србији разуме и на шта  се обавезала грађанима Србије.

Поводом навода у анализи Војвођанског истраживачко-аналитичког центра  да Србија само фингира евроинтеграције, Јоксимовић за Танјуг каже да они који свакога дана нападају Владу и председника за фингирање европског пута, заобилазе и игноришу све чињенице о томе да је Влада од 2014. почела званично отварање преговора. 

„Остали смо стабилно и доследно на европском путу током ове вишегодишње непопуларности политике проширења и пооштравања свих критеријума као једина земља која је преговарала по најстрожој методологији по којој смо сва спремна поглавља из било које области могли да отварамо само уколико је било напретка у поглављима 23 и 24, односно владавини права, и за нас посебно додатно отежавајуће у односу на Поглавље 35, што је праћење имплементације Бриселског споразума“, напомиње Јоксимовић.

Подсећа да је Србија отворила 18 поглавља, што је више од половине свих преговарачких поглавља, да је спремно нових пет преговарачких позиција, на која нека чекају отварање од 2018. године, а да се ради на припреми нових. 

 „Шта ови критичари по уверењу мисле? Да смо поглавља отварали због неке посебне наклоности према Србији, или због читавог низа реформских активности и огромног посла које су спровеле бројне институције и људи посвећени напретку Србије“, наводи Јоксимовић.

Наглашава да су реформе спровели и да их спроводе Влада и председник у синергији, као што су трасу европских интеграција и пуноправно чланство у ЕУ поставили као најважнији политички циљ Србије. 

Јоксимовић наводи да је било осцилација  у темпу реформи, као и кашњења, али да је било осцилација и у заинтересованости ЕУ и појединих чланица за проширење. 

„Ипак смо на том путу вредно, посвећено и искрено. Они који сада ламентирају над европском судбином Србије држали су процес европских интеграција заробљен више од деценије, причали проевропске приче, обећавали чланство Србије 2003, 2007, 2009. и 2011, а од реформи спровели то да смо били пред банкротом, да питање КиМ нису покренули са мртве тачке, и да су свима обећавали и могуће и немогуће и тако изгубили поверење и грађана и међународних партнера“, наглашава Јоксимовић. 
 
Навела је да је 2014. године, када је постала министар за европске интеграције и за координацију програмирања ИПА фондова, једноцифрен проценат грађана Србије знао за фондове, а да нисмо знали ни ефекте и резултате тих пројеката. 

„Данас, грађани знају да је ЕУ највећи донатор, а скоро половина грађана зна на локалном нивоу за неки пројекат финансиран средствима ЕУ. Толико о томе ко фингира, а ко ради и води Србију у ЕУ“, поручује министар за европске интеграције. 

Напоменула је да је у кредибилној стратегији проширења ЕУ на Западни Балкан из 2018. године, а која је још на снази, Србија препозната као једна од предводница тог процеса. 

Навела је да чује и разуме и све критике које долазе из ЕУ за које верује да су добронамерне, али и из делова друштва која имају другачији став од политике Владе. 

„Чињенице су важне, а не извртање које треба да изнедри аргумент за критику. Констатације о назадовању Србије у реформама и европском путу не стоје ни у једном извештају Европске комисије, већ се у најгорем случају констатује стагнација у одређеним областима, што смо на озбиљан начин сагледали и свакако ћемо убрзати спровођење онога са чим се касни, и ефикасније спровести све препоруке“, нагласила је Јоксимовић.

Каже да Влада Србије никада није игнорисала препоруке својих европских партнера, већ је увек и са дужном пажњом поступала у складу са свим процедурама и препорукама, које су биле производ објективног сагледавања стања ствари. 

Извор: Танјуг