Ј. Јоксимовић: Завршена испорука медицинске опреме коју су обезбедили ЕУ и Норвешка

10. јул 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Завршена испорука медицинске опреме коју су обезбедили ЕУ и Норвешка

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је ових дана стигло све од опреме коју смо током марта и априла куповали из средстава која су донирали ЕУ и Краљевина Норвешка, а посредством Канцеларије УН за пројектне услуге УНОПС. 

На данашњој седници Владе усвојена је Одлука којом се Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ испоручује последњи контингент медицинске опреме. 

Јоксимовић је навела да је средствима ЕУ набављено 75 респиратора, 800.000 маски, 100 концентратора кисеоника, 300 инфрацрвених термометара, 50 монитора, 100 контејнера за тријажу пацијената, два уређаја за тестирање и 25.000 тестова, док је средствима Норвешке набављено 45 респиратора, 50 монитора и 11.000 маски.  

„Нешто је стигло током априла и маја, нешто смо мало сачекали, али ево, стигло је у право време, иако смо се сви надали да ће у овом периоду пандемија ослабити“, рекла је Јоксимовић, а преноси у саопштењу Министарство за европске интеграције. 

Напоменула је да је све од опреме коју смо купили од донација из ЕУ и Норвешке стигло у наше медицинске центре. 

Јоксимовић је још једном у име Владе Србије и грађана захвалила на вишеструко значајној помоћи, али и сталној отвореној сарадњи коју је у овом послу координације са ЕУ и Норвешком имала са амбасадором Семом Фабрицијем и делегацијом ЕУ у Србији, као и норвешким амбасадором Јерном Еугеном Јелстадом. 

„Радили смо заједно, стално и реализовали све, иако није било баш једноставно. Наравно, посебна захвалност комесару Вархејију који је још почетком марта одобрио, на моју молбу, хитну пренамену дела ИПА неутрошених средстава, те смо могли све ово да реализујемо, као и још много других ствари везаних за социо-економски опоравак од пандемије“, каже Јоксимовић. 

Подсетила је да смо пре две недеље имали и видео конференцију министара са Западног Балкана и комесара Оливера Вархејија у погледу тренутне ситуације и евентуалних додатних потреба наших здравствених система. 

Навела је да је Србија донирала прво два милиона евра за истраживање и развој вакцине, а недавно на позив председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен додатних 100.000 евра. 

„Показали смо да смо партнери и међусобну солидарност. Морамо да останемо веома опрезни и одговорни, да се научимо на нове реалности, али и да сарађујемо као искрени партнери што Србија и ЕУ заиста јесу“, навела је Јоксимовић. 

Очекујемо, напомиње, да на јесен, како је комесар Вархеји најавио, представи Економско-инвестициони подстицајни план који ће омогућити да се Србија и регион економски опораве од последица изазваних пандемијом корона вируса.

Извор: Танјуг