Ј. Јоксимовић и Вархеји о мерама сузбијања КОВИД-19 у Европској унији и Републици Србији

26. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Вархеји о мерама сузбијања КОВИД-19 у Европској унији и Републици Србији

Координација активности са међународним партнерима, а посебно са ЕУ, једини је начин да се превазиђу изазови који прелазе границе, попут пандемије вируса корона и само координираним напорима могуће је сузбити даље ширење заразе и адекватно се припремити за евентуални други талас епидемије, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
 
Јоксимовић је данас учествовала на видео састанку са комесаром за проширење и суседску политику Оливером Вархејијем и министрима спољних послова и европских интеграција Западног Балкана, а то је била прилика да се размене мишљења и информације о активностима које се предузимају и планирају у ЕУ и Србији у циљу унапређења здравствене ситуације и пуне контроле над епидемијом вируса корона.  
 
Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је комесара Вархејија упознала са новим мерама које је донео Кризни штаб у Србији за сузбијање КОВИД-19, имајући у виду пораст броја заражених и информисала о капацитетима нашег система.

„Редовни контакти са комесаром Вархејијем су прилика да упознамо Европску комисију са активностима које су предузете између осталог и у домену унапређења здравствене ситуације и спречавања ширења заразе корона вирусом“, рекла је Јоксимовић. 

Она је поздравила одлуку да Србија буде стављена на листу земаља за нормализацију прекограничног режима са ЕУ од 1. јула. 

„Захвални смо комесару на његовом сталном интересовању, личном ангажовању и подршци коју пружа Србији као држави која се налази у процесу приступања Европској унији“, каже Јоксимовић. 

Министри спољних послова и европских интеграција Западног Балкана су на видео састанку информисали комесара о најновијем пресеку стања, броју заражених, као и о мерама које су на снази за спречавање ширења вируса корона.

Извор: Танјуг