Ј. Јоксимовић: Упућена Пријава за Фонд солидарности ЕУ

18. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Упућена Пријава за Фонд солидарности ЕУ

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Пријаву за Фонд солидарности, коју ће Европској комисији упутити министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

„Као што смо то најавили почетком јуна, привели смо крају процес припреме Пријаве за Фонд солидарности ЕУ коју ћу упутити Комисији. Могућност да користимо средства из овог Фонда под истим условима као и пуноправне чланице још једном сведочи о солидарности ЕУ са грађанима Србије и конкретним користима од процеса приступања Унији“, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да ће ЕУ, по пријему свих пријава, донети одлуку о износу бесповратне помоћи за Србију, након чега ће бити потписан финансијски споразум и извршена исплата средстава до краја године.

„Важно је што смо успели да од свих релевантних институција добијемо збирне износе прихватљивих јавних трошкова које су имали током здравствене кризе, с обзиром да је 15. март узет као датум првих активности у борби против пандемије“, појаснила је Јоксимовић, а наводи се у саопштењу. 

Рок за подношење пуне апликације је до 24. јуна, а Србија ће данас послати комплетну апликацију, истакла је министар.

Пријава садржи кратак опис тока епидемије, мере које је Влада Србије предузела на успостављању контроле и сузбијању ширења епидемије, као и непосредне последице на привреду и грађане исказане кроз јавне трошкове. Припремила ју је Посебна радна група Владе Србије, на чијем је челу управо министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг