Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: ЕУ финансира 112 пројеката укупне вредности 2,5 милиона евра

17. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ финансира 112 пројеката укупне вредности 2,5 милиона евра

Европска унија кроз програм ЕУ ПРО финансираће 112 пројеката укупне вредности од 2,5 милиона евра, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истиче да је реч о конкретној помоћи ЕУ која ће допринети економском развоју и смањивању регионалне неједнакости у оквиру Србије.

Јоксимовић је у Влади Србије, где су присуствовали и неки од добитника бесповратних средстава,  подсетила да је први позив за учешће у ЕУ ПРО програм био 2018. године, а да је ово други по реду на који се јавило 555 предузећа.

Она је додала да је ЕУ ПРО програм којим се, каже, подржавају најмање развијене или неразвијене општине, пре свега у Југоисточној и Југозападној Србији, и покрива 99 општина. Програм се спроводи у сарадњи са Канцеларијом УН за пројектне услуге – УНОПС.

„Ово су конкретна средства за конкретне пројекте и начин на који подржавамо равномеран територијални развој Србије. Зато ми је драго што су регионалне развојне агенције укључене у ове пројекте, јер је то  суштина реформског пута Србије кроз процес европских интеграција. Нема дилеме да су демократија и владавина права, пре свега, али и економски развој и смањивање регионалних неједнакости довешће до тога да људи остану да живе у својим местима“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела и да је Влада Србије препознала значај регионалног развоја, подсетивши да се у програму „Србија 2025“ налазе пројекти који ће омогућити да сваки грађанин осети бољитак.

Она је указала да се на позив јавило 555 предузећа, а да је 112 добило средства за развој бизниса, пре свега, у производњи одеће, хране, намештаја, прераде дрвета, односно, за одржив бизнис на нивоу читаве земље, који ће, према њеним проценама, бити подигнут новом опремом и извозним капацитетима.

„Све су то предузећа из мање развијених општина које послују у Борском, Јабланичком, Мачванском, Расинском, Нишавском, Подунавском, Пчињском, Топличком и другим окрузима“, навела је министар.

Према њеним речима, радује је чињеница да су жене власнице предузећа у скоро 35 одсто од укупног броја корисника бесповратних средстава, што ће допринети економском оснаживању жена, нарочито у руралним срединама и подићи ниво њиховог укључивања у привредне токове и обезбедити им додатну финансијску сигурност.

Јоксимовић је указала да је један од услова за добијање средстава било друштвено одговорно пословање.

Шефица Канцеларије УНОПС у Србији Микела Телатин оценила је да би бесповратна помоћ предузећима требало да побољша њихову конкурентност и одрживост и да доведе до отварања нових радних места.

„Овај јавни позив је део реализације пројекта ЕУ ПРО који финансира ЕУ, а реализује се кроз УНОПС. Било је велико интересовање што показује колико је велика спремност пословне заједнице у Србији да се шири,  да се бави иновацијама и подржи своју заједницу“, рекла је Телатин.

Власница предузећа за производњу прехрамбених производа „Домаћица 014“ Ивана Максимовић је истакла да се конкурс појавио баш у погодном тренутку, јер су имали спреман бизнис план, знали су које су им машине потребне и обезбедили су 20 одсто учешћа за укупан износ од око 29.000 евра помоћи.

Максимовић је испричала да је реч о породичној фирми која је у почетку производила готова јела, а да је касније прешла на слатки асортиман.

„У плану је ново запошљавање једног радника, а касније још три. У плану је и да помогнемо најугроженијим суграђанима кроз донације оброка и школског прибора“, рекла је Максимовић.

Предузетник из Ивањице Давор Мићић рекао је да се његово предузеће „Дрвотим 80“ бави производњом намештаја од 2018.године и да ће од добијених средстава заменити дотрајалу опрему.

Он је такође рекао да се бави хуманитарним радом и да ће наставити да донира намештај као што је то учинио и 2018.године предшколској установи „Бајка“.

Извор: Танјуг