Ј. Јоксимовић: Србија прати трендове ЕУ у родној равноправности

11. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија прати трендове ЕУ у родној равноправности

Србија ће, као земља која је у приступном процесу ЕУ, наставити да прати и подржава све европске трендове у погледу родне равноправности и оснаживања жена у свим аспектима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је најавила да ће кроз ИПА 2019 бити издвојено додатних два милиона евра за унапређење родне равноправности и пројекте оснаживања жена у Србији.

„Женама отварамо простор у јавној сфери, али је у породици још увек много обавеза и терета на њима. Жене у Србији се често одричу дела свог наследства – земље или имовине, а то је капитал са којим жена може, и кроз овакве пројекте, да оснажи себе и стекне своју независност“, рекла је Јоксимовић која је данас са потпредседницом Владе и председницом Координационог тела за родну равноправност Зораном Михајловић уручила уговоре о реализацији пројеката економског оснаживања жена за четири невладине организације, у вредности од 16 милиона динара који су били подржани из пакета ИПА 2016 за Србију.

Јоксимовић је изразила задовољство што се три године конкретним пројектима из фондова Европске уније подржавају жене у Србији и најавила да ће кроз ИПА 2019 бити издвојено два милиона евра за унапређење политике родне равноправности.

Како је навела,  пројекат оснаживања жена у Србији спроводи се већ неколико година и да је прва компонента јачање институција и спровођење свих политика родне равноправности, док је Министарство за европске интеграције било задужено за то да се, истакла је Јоксимовић, политика родне равноправности уврсти у планирање ИПА фондова и других фондова ЕУ.

Подсетила је да је недавно расписан јавни позив за ИПАРД програм за подршку пољопривредним пројектима и одрживом туризму у руралним подручјима и позвала је жене које имају земљу или одређену непокретност да конкуришу за средства која би им помогла у покретању „малог бизниса“ у туризму или пољоприведи.

Јоксимовић је нагласила да ће Србија наставити да прати и подржава европске трендове у погледу родне равноправности, који су у складу са Стратегијом за родну равноправност 2020-2025, коју је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила прошле године.

Извор: Танјуг