Ј. Јоксимовић: Србији важна свака помоћ, није време за геополитичке игре

28. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србији важна свака помоћ, није време за геополитичке игре

Помоћ Европске уније (ЕУ) Србији у борби са корона вирусом била је видљива и значајна, као и помоћ Кине, Русије, Норвешке и бројних других земаља, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уз оцену да време пандемије није за „геополитичке игре утицаја“ већ да се тада, како каже, помоћ прихвата, али и шаље другима.

Јоксимовић је питање аустријских медија да ли ће Србији бити „једнако драга“ хуманитарна помоћ коју је данас добила од Аустрије за ублажавање последица кризе са корона вирусом прокоментарисала као „превазиђено“ уз оцену да су сви током пандемије показали солидарност.

Министар је поручила да ЕУ остаје развојни, стратешки и стални партнер Србије и додала да помоћ ЕУ није ad hoc, већ да је континуирана, као и да Србија цени и помоћ коју су јој током кризе слале и друге државе.

„Мислим да је видљивост ЕУ и њене помоћи била висока, као што је и помоћ других партнера била значајна. Наши грађани врло добро знају да су нам помогли и ЕУ, Кина, Русија, Норвешка и бројне друге земље“, рекла је Јоксимовић новинарима после церемоније примопредаје хуманитарне помоћи Аустрије Србији.

Подсетила је да је и Србија помагала државама у региону, али и у ЕУ.

„Лично сам у време пика пандемије, на иницијативу председника Александра Вучића, одлетела за Рим да уручим помоћ Италији којом смо испоручили пет милиона маски и друге заштитне опреме“, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг
Фото: Министарство спољних послова