Ј. Јоксимовић: Крајем јуна требало би да неко поглавље буде отворено

22. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Крајем јуна требало би да неко поглавље буде отворено

Извештај ЕП о напретку земаља кандидата који утиче и на отварање преговарачких поглавља одложен је за јесен, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће бити припремљен незваничан извештај који ће дати могућност чланицама ЕУ да анализирају урађено у Србији, те да очекује да ипак крајем јуна неко од поглавља за које смо спремни буде отворено.

Јоксимовић је на конференцији за новинаре појаснила да сваке године ЕК сачињава годишњи извештај о напретку земље која је у процесу преговора и тај извештај обично буде објављен у априлу или мају.

Како додаје, државе чланице се у односу на напредак у реформама посебно у областима владавине права, односно поглављима 23 и 24, које је Србија отворила, одлучују да ли ће отворити нова поглавља.

„Ове године је тај извештај требало да буде у јуну због пандемије, међутим ЕК је донела одлуку да Извештај за све земље које су у процесу одложи за јесен и да споји тај пакет извештаја са великим економско-инвестиционим планом за Западни Балкан који је комесар Вархеји још најавио пре пандемије“, казала је Јоксимовић.

Како наводи, то би нас довело у ситуацију да не можемо да очекујемо отварање поглавља.Међутим, Јоксимовић се јуче ћула са комесаром Вархеијем који је предложио да се сачини један „non - paper“, неформални документ који би побројао све ствари везане за области владавине права и позитивне и кашњења и тамо где има већих очекивања да би државе чланице до краја јуна, односно краја хрватског председавања, могле да се определе да ли ће подржати отварање неког поглавља за која смо спремни.

„Мислим да ће ЕК на овај флексибилан начин припремајући незванични извештај дати могућност земљама да анализирају ситуацију у Србији и претпостављам да би онда, уколико бисмо и отворили неко поглавље, то било крајем јуна, вероватно након избора у Србији“, казала је Јоксимовић.

Подсећа да је уобичајено да отварање поглавља буде крајем јуна и додаје да би на тај начин и Хрватска имала резултат свог председавања.

„Тај извештај би требало да буде до средине јуна објављен и очекујем да Србија настави свој европски пут и отворимо нека поглавља за која смо спремни. Избори иду и мислим да смо потпуно у односу на оно што смо урадили у реформским областима које су биле предмет међупартијског дијалога пуно ствари унапредили“, наводи министар.

Србија је спремна за пет поглавља, каже Јоксимовић и наводи да су то поглавље 2 – слобода кретања радника, поглавље 21 – трансевропске мреже, 14 – транспорт, 27 – животна средина и климатске промене и поглавље 28 – заштита потрошача и јавног здравља.

„Ми смо спремни, отворени, урадили смо доста и мислим да заиста идемо у једном добром правцу, али зависи од процена држава чланица колико ће поглавља бити отворено и која. Углавном ми радимо свој посао, а то је најважније“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг