Ј. Јоксимовић: Пандемија показала да се морамо окренути одрживом развоју

22. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пандемија показала да се морамо окренути одрживом развоју

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је пандемија вируса корона показала да морамо да се окренемо одрживом развоју и зеленој економији, додајући да Србија активно на томе ради, али да то није једноставно.

Јоксимовић је на конференцији за медије са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем казала да је ова Влада ставила фокус и на одрживи развој и регионални развој, као и да очекује да се тако настави и у будућности.

Одговарајући на питање колико је Влада Србије окренута томе да се прати у Европи оно што је зелени договор о ономе што је зелена економија, Јоксимовић је подсетила да је Србија прошле године била једна од ретких земаља у овом региону, а и шире, која је поднела добровољни национални извештај о циљевима одрживог развоја на Генералној скупштини УН.

„Управо су циљеви одрживог развоја и Агенда УН у доброј мери везани и за зелену агенду и за прелазак са линеарне на циркуларну економију, али то није једноставно постићи ни Немачкој, ни Француској, које имају снажну индустрију јер су ресурси и коришћење енергије засновани на одређеним моделима и треба низ година и споредних активности које ће ублажити оно што ће бити последице преласка“, казала је Јоксимовић.

Додаје да ће последица бити у првом тренутку на одређене секторе, али дугорочно гледано постићи ће се циљ што је потпуна декарбонизација и производња која има нулту стопу загађења.

„Циљ је захтеван и читава Европа ће се укључити. Зато је зелена агенда један од приоритета финансирања и креирања вишегодишњег буџета ЕУ за период од 2021-2027“, каже.

Истиче да је ЕУ најавила да ће и Западни Балкан имати могућност да се укључи на посебну зелену агенду финансирану кроз предприступне преговоре и додаје да је то значајно јер нема одрживе зелене економије Европе, ако немате укључене све европске државе, биле оне чланице или не.

„Поглавље 27 је врло важно, тиче се животне средине и климатских промена, али добра вест је да смо преговарачку позицију за то поглавље припремили и послали у Брисел и то је једно од пет преговарачких поглавља која су тренутно спремна за отварање. То је захтевно поглавље и често се говори како је скупо“, казала је Јоксимовић.

Наглашава да она не види да је инвестирање у дугорочно одрживи развој и здравље људи трошак, већ да то гледа као инвестицију.

„У том смислу очекујем да и ЕУ и други партнери, укључујући САД, нам помогну да лакше идемо у ту трансформацију која ће значити и одрживу производњу и сепарацију отпада и системе пречишћавања отпадних вода широм Србије и сепарацију отпада по домаћинствима...“, казала је министар Јоксимовић.

Извор: Танјуг