Ј. Јоксимовић: САД показује снажну подршку нашем европском путу

22. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: САД показује снажну подршку нашем европском путу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да потписивање амандмана којим УСАИД и Сједињене Америчке Државе опредељују додатних 20,3 милиона долара бесповратних средстава Србији представљају наставак  сарадње са једним од најзначајнијих развојних партнера Србије – САД, као и снажну америчку подршку нашем европском путу.

Јоксимовић је на конференцији за медије на којој су потписани Тринаести амандман на споразум о помоћи између Србије и САД намењен бољем функционисању јавне управе, као и Петнаести амандман на Споразум о помоћи између Србије и САД за јачање конкурентности домаће привреде, казала да укључујући и ових 20,3 милиона долара, Споразуми који су потписани последњих 10 година омогућили су овим секторима подршку УСА од 145 милиона долара грантова, односно бесповратне помоћи.

„Ових 20,3 милиона долара су додатак Споразумима из 2010. године и до данас укупно износе 145 милиона долара гранта, бесповратне помоћи, који се усмеравају на два нивоа“, казала је Јоксимовић.

Како је прецизирала, та средства се усмеравају на јачање јавне управе, реформу правосуђа, борбу против корупције, медијско окружење, све оно што су, каже, кључни елементи владавине права.

Са друге стране, додала је Јоксимовић, средства се усмеравају и за економски локални развој који ће Србији значити сада после пандемије за опоравак наше привреде, јачање малих, средњих и микро предузећа, женског предузетништва, конкурентности малих и средњих предузећа у производњи воћа и поврћа и јачање њихове конкурентности на међународном тржишту, односно извозни потенцијал.

„То су конкретни пројекти који се спроводе на транспарентан начин, отвореним позивима, увек проверљиво тако да то није новац који иде на невидљиве реформе, већ је новац од којег директно грађани Србије имају користи, а и привреда Србије има значајну корист“, навела је Јоксимовић.

Како наводи, Србија ће наставити сарадњу са УСАИД-ом, који је врло активан у Србији и учествује и у владиним, али и у цивилним програмима.

„Та сарадња значиће нам пуно и на европском путу и у реформском процесу, али и на јачању наших билатералних односа“, нагласила је Јоксимовић.

Како је навела, амбасадор Годфри од доласка у Србију показао је лично и жељу и вољу да се односи две земље и поправе и учврсте и да дијалог међу њима буде стално отворен и унапређен.

Сматра да је за Србију од великог значаја да има што боље могуће односе са САД.

„То је за нас важно и мислим да на томе сви заједно треба да радимо и ово је један од доказа да САД на активан и снажан начин подржавају Србију на нашем европском путу, који није лак, који има своје потешкоће са којима се суочавамо не само због потребе реформи, које су компликоване и захтевне, већ и због ситуације у ЕУ“, каже министар.

Додаје да сматра да је Србија и током пандемије вируса корона, уз реформске захтеве, успешно одговорила на пандемију и да може да каже да смо се прилично добро суочили са оним са чим се и читава Европа суочила на тежак начин, а и САД, које су још увек у великим проблемима када је у питању Ковид-19.

Извор: Танјуг