Ј. Јоксимовић: ХР настоји да се до краја јуна отворе поглавља са СРБ

20. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ХР настоји да се до краја јуна отворе поглавља са СРБ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да ће, и поред померања Извештаја о напретку за јесен, Европска комисија и Хрватска као председавајућа, наћи начин да државама чланицама представе напредак Србије у реформским областима, како би до краја хрватског председавања Србија отворила бар неко од спремних поглавља.

Јоксимовић је данас са новоименованим амбасадором Хрватске у Београду Хидајетом Бишчевићем разговарала о процесу европских интеграција Србије, председавању Хрватске Европској унији, унапређењу односа двеју држава, као и о другим актуелним темама од значаја за регион.

Амбасадор Хрватске је пренео Јадранки Јоксимовић уверавања да Хрватска као председавајућа настоји да обезбеди одржавање Међувладине конференције до краја јуна, на којој би се отворила нова преговарачка поглавља.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је пожелела добродошлицу и успешан мандат Бишчевићу, и нагласила значај чињенице да је Хрватска, током актуелног председавања ЕУ и у условима пандемије, међу приоритетним темама задржала политику проширења и организовала видео-конференцијски Самит ЕУ-Западни Балкан, који је резултирао Загребачком деклерацијом.

„Декларацијом је потврђена недвосмислена подршка европској перспективи региона, јединство и солидарност ЕУ и ЗБ у доба кризе, а најављен је и инвестициони план ЕУ за јесен као подстицај регионалним пројектима и привредама региона“, истакла је Јоксимовић.

Бишчевић је захвалио на добродошлици и истакао да је управо састанак с ресорним министром за европске интеграције један од првих по ступању на дужност након предаје акредитива председнику Србије.

„Мој мандат ће управо бити великим делом усмерен на подршку европском путу Србије и помоћ кроз размену искустава“, поручио је Бишчевић.

Амбасадор је такође подвукао да је за Хрватску политика проширења ЕУ и Западни Балкан један од приоритета председавања.

Говорећи о динамици процеса европских интеграција у условима пандемије, Јоксимовић је истакла да Србија очекује да процес приступања држава кандидата неће бити успорен, односно да ће успостављени оквири преговора о чланству бити поштовани.

Како је нагласила, Србија је са 18 отворених поглавља, од којих су два привремено затворена, и још пет за које су предате преговарачке позиције одмакла у процесу приступања.

Саговорници су изразили уверење да, и поред постојања неких отворених питања, постоје бројне области за сарадњу Србије и Хрватске на корист грађана, посебно кроз програме локалне и прекограничне сарадње из средстава ЕУ, као и важне регионалне инфраструктурне пројекте.

Посебно су нагласили значај појачане привредне сарадње у циљу бржег опоравка привреде две земље у постпандемијском периоду.

Извор: Танјуг