J. Јоксимовић: Србија чека одговор ЕУ о новој методологији

18. мај 2020. | Београд

J. Јоксимовић: Србија чека одговор ЕУ о новој методологији

Србија није донела одлуку да ли ће придруживање Европској унији (ЕУ) наставити по новој методологији јер од европских партнера још није добила јасан одговор шта она конкретно значи, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Србије, за Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Нисмо против нове методологије, али прво морамо да знамо како се њом вреднује досадашњи напредак Србије. Занима нас да ли ћемо у нашем приступном процесу онда отворити скоро све кластере одједном, јер из скоро свих имамо отворена нека од поглавља“, навела је Јоксимовић и додала да ће Србији бити лакше да се изјасни када добије одговор.

Она је напоменула да је многим колегама у Европи и званичницима Европске комисије поставила то питање и додала да нема одређеног рока за изјашњење Србије.

„Услед измењених приоритета у Европи током пандемије корона вируса, настојала сам да наш упит проследимо кроз директну комуникацију. Проследићемо и писани упит, јер сматрамо да је разјашњење неопходно, и верујем да ћемо добити одговор о начину примене нове методологије“, навела је Јоксимовић.

Министар за европске интеграције истакла је да је Србија дубоко у преговарачком и приступном процесу и оценила да до сада отворена преговарачка поглавља показују напредак у реформским областима владавине права, правде, слободе и безбедности.

„Стога је наше снажно очекивање да евентуалном применом нове методологије досадашњи напредак никако не би смео бити умањен, већ напротив, унапређен. Србија већ преговара по строгој методологији ЕУ која је у њеном случају посебно стриктно примењена у поглављима 23, 24 и 35. Подсећам да она подразумева да уколико у њима нема напретка ни друга не могу бити отворена“, навела је Јоксимовић.

Србија вага хоће ли ка ЕУ по старој или новој методологији

У Министарству за европске интеграције напомињу да је Србија једина земља која преговара чланство, а која је имала обавезу да у оквиру Поглавља 23 (правосуђе и основна права) сачини и посебан Акциони план за заштиту и промоцију права националних мањина.

„Било би добро да су и најмлађе чланице ЕУ имале исту обавезу, а очекујемо да је спроведу и сви други кандидати за чланство, у циљу постизања одрживе регионалне стабилности и добросуседских односа“, закључила је Јадранка Јоксимовић.

Шта нова методологија проширења ЕУ значи за Србију и Црну Гору?

Колегијум комесара ЕУ усвојио је 5. фебруара методологију процеса приступања тој заједници, која се односи на Северну Македонију и Албанију.

Србији и Црној Гори, које су најдаље одмакле у преговарачком процесу, остављено је да изаберу – да наставе као до сада или да пређу на нови поступак у ком ће се уместо појединачних поглавља отварати и затварати шест области, односно кластера, које ће обухватати свих некадашњих 35 поглавља. Кључни услов за напредак у било ком кластеру јесте владавина права, односно поглавља 23 и 24, која ће бити затворена последња.

Извор: Радио Слободна Европа