Ј. Јоксимовић: Одлагање извештаја Европске комисије не мора одложити отварање нових поглавља

15. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Одлагање извештаја Европске комисије не мора одложити отварање нових поглавља

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да  одлагање извештаја Европске комисије не мора одложити отварање нових поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

На питање Танјуга како коментарише најаву одлагања представљања годишњих извештаја ЕК о напретку земаља које се налазе у процесу приступања ЕУ, истакла је да уколико ЕК буде дефинитивно донела одлуку да се због Ковида-19 тзв. пакет проширења, који укључује и Извештај о напретку за Србију, уместо у јуну, помери на јесен, очекује да ЕК заједнички и сагласно принципу кредибилитета процеса и поштовања оквира за преговоре, пронађе начин и решење да омогући земљама чланицама увид у значајне, постигнуте реформске активности Србије, и тиме омогуће земљама чланицама да подрже отварање нових поглавља са Србијом до краја јуна, тј. хрватског председавања. 

„Разумемо да је ова година почела другачије од уобичајене, али напредак Србије у реформским активностима од  прошлогодишњег Извештаја из априла постоји и може се измерити, чак и изузимајући ова последња 2 или 3 месеца која су зауставила и успорила све земље у Европи“, нагласила је Јоксимовић. 

Она је додала да је важно да се оквири и процедуре преговора поштују, јер само тако се задржава веродостојност и уверљива искреност процеса, и да верује да ће ЕК наћи подесан и прихватљив начин да државама чланицама представи напредак у последњих скоро годину дана - да ли кроз форму незваничног извештаја тзв. нон пејпер о стању у области владавине права или на неки други начин који ће омогућити државама да подрже отварање бар неког од тренутно 5 спремних поглавља које је Србија поднела ЕК - ПГ 2 слобода кретања радника, ПГ 14 транспортна политика, ПГ 21 трансевропске мреже, ПГ 3 право пословног настањивања и слобода пружања услуга, ПГ 27 животна средина и климатске промене. 

„То би био разумљив и у овим неуобичајеним околностима очекиван флексибилан приступ ЕК, у циљу одржавања динамике и кредибилитета процеса за Србију, али и све друге кандидате и потенцијалне кандидате у региону Западног Балкана“, рекла је Јоксимовић, и додала да на јесен свакако очекујемо дуго најављиван Економски инвестициони план за ЗБ, који ће онда добити специфичан значај у односу на  званични пакет проширења.

Како је закључила, померање пакета проширења и извештаја о напретку Србије за јесен није неразумљиво, имајући у виду околности изазване пандемијом, али очекује да се на флексибилан начин представи прошлогодишњи напредак и омогући отварање Србији бар неког од 5 спремних поглавља.

Извор: Танјуг