Ј. Јоксимовић: Развојна сарадња са Француском у стратешким областима

12. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Развојна сарадња са Француском у стратешким областима

Развојна сарадња у свим сегментима и стратешким областима са Француском, која је донирала 8,3 милиона евра за идејни пројекат прве фазе београдског метроа са проценом утицаја на животну средину, несумњиво показује да та земља препознаје и Србију као једног од најважнијих кандидата за чланство у ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Очекујемо и даље помоћ Француске на европском путу Србије“, рекла је Јоксимовић након што је заједно са потпредседницом владе и министарком грађевинарства Зораном Михајловић и амбасадором Француске Жан-Лујем Фалконијем потписала Споразум о донацији од 8,3 милиона евра за реализацију и финансирање пројекта београдског метроа између Владе Србије и Владе Француске.

„Овај пројекат је добро познат свима у Београду, дуго се о њему прича, био је некада и оспораван, али то нам је најпотребније у Београду за одрживу транспортну инфраструктуру. То су пројекти који свуда трају дуго и не завршавају се преко ноћи. И зато је  важно да имамо стратешког партнера у Француској“, рекла је Јоксимовић, која је Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи.

Истиче да сарађујемо с Француском у бројним областима, као и  стратешки важним реформским областима, што посебно говори колико Француска уважава Србију и реформе спроведене у Србији.

„Управо се види у чињеници да се ангажује и да је заинтересована да улаже и помаже овако важне, велике и  стратешке инфраструктурне и друге пројекте у Србији.

Како је рекла, то не би било могуће нити изводљиво да Србија није предузимала озбиљне и суштинске реформе које нису биле декларативне и само на папиру, већ направиле од Србије земљу са којом многи хоће да сарађују и у коју хоће да  инвестирају и желе да нам помогну да што пре достигнемо ниво развоја који је пожељан за наше грађане.

„Али, и да се приближимо нивоу развоја у разним областима земљама ЕУ“, навела је министар.

Додаје да је 8,3 милиона бесповратна помоћ, односно развојни грант, као и да треба да резултира идејним пројектом прве линије метроа - прва фаза, са студијом и проценом утицаја на заштиту животне средине.

Додаје да је то веома важно пошто се сада у ЕУ највише  говори о зеленој агенди и настојањима да се европска економија трансформише у циркуларну економију, као и да и Србија тражи своје место у зеленој агенди Европе.

„Очекујемо да ће из ЕУ бити значајних средства усмерених на овај део пројеката за животну средину“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг