Јоксимовић и Хогард: Важан заједнички европски одговор на опоравак после кризе

05. мај 2020. | Београд

Јоксимовић и Хогард: Важан заједнички европски одговор на опоравак после кризе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Данске у Србији Андерсом Кристијаном Хогардом о сутрашњем одржавању и главним темама Самита ЕУ-ЗБ, Загребачкој декларацији чије се усвајање очекује, сарадњи Данске и Србије на плану европских интеграција и активностима двеју држава у борби са пандемијом Ковид-19. 

Јоксимовић је нагласила значај тренутка у ком се одржава Самит лидера ЕУ-ЗБ на највишем нивоу, истичући да учешће представника свих држава чланица ЕУ види као поруку подршке европске перспективе Србије и региона, али и поруку солидарности са ЗБ у борби против пандемије Ковид-19.
„Иако се Самит одржава у форми видео конференције, он ће се одржати у пуном формату“, истакла је Јоксимовић и додала да очекује да ће фокус Самита бити превасходно на сарадњи у борби с Ковид-19 и социо-економском опоравку региона, али и потврди европске перспективе региона ЗБ и најави Економског инвестиционог плана ЕК који се очекује на јесен.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Хогард се сложио да Самит треба да укаже на неопходност заједништва ЕУ и ЗБ у борби против кризе изазване вирусом Ковид-19, као и да потврди континуитет европске перспективе региона ЗБ. 

Како је навео, он очекује да ће Самит показати да је европска перспектива региона важна за ЕУ и да је будућност региона у ЕУ,  као и да ће  том приликом и партнери за ЗБ потврдити преданост европским вредностима и реформском процесу. 

Хогард је нагласио да Данска наставља да подржава Србију и регион на путу ка ЕУ, као и да ће наставити са активностима развоја и опоравка привреде и предузетништва у Србији, будући да је Данска веома активна и у том пољу. 

Он је похвалио напоре које је Србија предузела у борби и санирању последица пандемије Ковид-19, уз наду да ће и Србија и Данска убрзо наставити са редовним активностима у пуном капацитету.   

Јоксимовић и Хогард су изразили очекивање да ће заједнички европски одговор на новонасталу кризу донети резултате, као и да ће сутрашњи Самит уједно бити увод у успостављање редовности састанака између европских и западнобалканских партнера.

Извор: Танјуг