Ј. Јоксимовић: Темељна демократска права нису угрожена

03. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Темељна демократска права нису угрожена

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је ванредно стање уведено у складу са Уставом истичући да је у Србији парламент распуштен 4. марта када су расписани избори у редовним околностима, а не зато да не би могао да се састане да донесе одлуку о ванредном стању.Јоксимовић је казала то за ТВ Б92 одговарајући на питање да ли то што се парламент није састајао може да буде један од аргумената европарламентарцима да се у Србији не поштују демократска права.

„Парламент је распуштен 4. марта у редовним околностима јер су избори расписани. Нисмо ми одједном рекли парламент не ради јер је ванредно стање и нећете се састајати да донесете одлуку о ванредном стању, него је то једна специфична околност, да се у тренутку када се парламент распушта због изборних активности дешава пандемија“, казала је Јоксимовић.

Подсећа да је Светска здравствена организација 11. марта прогласила пандемију, а да је 12. марта читав низ европских земаља прогласило ванредно стање. Ванредно стање је, каже Јоксимовић уведено у 15 земаља ЕУ, а у 12 у којима није, уведене су ригорозне мере ограничавања кретања.

„Не ради се о томе да је неко укинуо надлежности парламента, већ у читавом сплету политичких и са друге стране пандемијских околности се дошло у ситуацију да искористимо други уставни инструмент који постоји на располагању“, наводи Јоксимовић.Додаје да, при томе, чим су се стекли услови да се парламент врати под одређеним безбедносним здравственим условима то је и урађено.

„Парламент је потврдио одлуку о увођењу ванредног стања и донео закон о свим уредбама које је Влада у претходном периоду донела. Увек може да се тражи длака у јајету, али ово је Уставом нешто што постоји као опција. Околности су биле изнимне и мислим да је то урађено у најбољем духу и да нисмо угрозили ниједно темељно демократско право“, казала је Јоксимовић.

Сматра и да се ограничењима која су уведена током ванредног стања довело до повољнијих трендова и да смо сада у повољнијој ситуацији када је у питању пандемија вируса корона.

Извор: Танјуг