Ј. Јоксимовић: Значајно што Самит није отказан ни у овим околностима

03. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Значајно што Самит није отказан ни у овим околностима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да је значајно то што Самит ЕУ-Западни Балкан није отказан у овим условима када су све европске земље суочене са, како каже, несагледивим последицама које је изазвала пандемија вируса корона.Јоксимовић је на ТВ Б92 навела да очекује од тог Самита да се појачају позитивне политичке поруке ЕУ према региону, да председник Србије Александар Вучић постави питање наше европске будућности и процеса придруживања и да се постави питање повећања грантова, односно бесповратних средстава.

Најављено је да ће ЕУ определити за овај део Европе 3,3 милијарди евра, а Јоксимовић каже да то јесте најзначајније и да показује да је ЕУ свесна да мора и да је и за њу важно да помогне Западном Балкану и опоравку тог дела Европе.
„Тако је јер смо нераскидиво повезани тржиштима“, казала је и подсетила да је у укупној спољнотрговинској размени Србије, само са ЕУ 65, 70 одсто, а за цео регион 85 одсто.

„Што се они пре опораве, тиме ће се и Србија и наша привреда опоравити брже“, каже Јоксимовић.Додаје да ће бити и подигнуто учешће грантова, бесповратних средстава, што је била и идеја комесара Вархејија, а као другу важну ствар наводи то што ће бити инвестициони оквир за Западни Балкан који је усмерен на регионалне пројекте, стратешки значајне из области трансевропских мрежа - енергетска инфраструктура са регионалном димензијом, транспорт, дигитализација, зелени коридори, све што повезује регион.

„И ми ћемо бити заинтересовани да представимо оне пројекте који имају регионалну компоненту, а који су од националног интереса и да тражимо додатна средства“, каже Јоксимовић.Политичка важност Самита, према речима Јоксимовић, јесте што се показује заинтересованост ЕУ да се заједнички обнове економије, а са друге стране јасна намера ЕУ да укључи Западни Балкан у бројне секторске политике и бројне инструменте, па и финансијске.

„Ово је заправо увод у редовност састанака највиших представника ЕУ и Западног Балкана“, наводи министар.Како каже, све земље су током пандемије имале своје моменте истине и то у две равни, од којих је прва однос ЕУ према региону Западног Балкана.

„Биле су приче да нема солидарности, да није реаговано на време, било је и кашњења, али то је узроковано другим моментом истине - колико смо сви ми као националне државе били спремни да се суочимо са кризом“, наводи Јоксимовић.

Каже и да су неке од земаља ЕУ доживеле свој моменат истине да нису биле спремне да се суоче са оваквом кризом.Јоксимовић је прецизирала да здравство никада није била тема заједничке политике ЕУ и да никада није потпадало под заједничку политику ЕУ.

„Из тог тренутка истине се прешло у други тренутак истине, односно однос према Западном Балкану. Када се узме све у обзир, мислим да смо сви заједно положили тест и ЕУ према Западном Балкану и ми према самима себи.То је и основа за овај Самит“, истиче.

Упитана да ли се одржавање Самита може читати као позитиван сигнал који ЕУ шаље региону Западног Балкана, Јоксимовић каже да је то јасан и снажан сигнал, који је дошао у тренутку након што су се државе суочиле са својим унутрашњим проблемима и у тренутку када су државе делимично савладале кризу.

„Нико још у потпуности није савладао кризу, али смо дошли у тренутак када можемо да се бавимо другим темама и одмах су се фокусирали на Западни Балкан и Србију и то такође показује да сматрају да после пандемије нема опоравка ако не будемо сарађивали заједно“, каже министар.

Извор: Танјуг