Ј. Јоксимовић: Афирмативне политичке поруке Западном Балкану, економски пакет на јесен

30. април 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Афирмативне политичке поруке Западном Балкану, економски пакет на јесен

 До пре непуна два месеца, Самит Европске уније у Загребу, који ће бити одржан 6. маја у форми видео-конференције, био је редовно планиран као један од најважнијих политичких и економских догађаја током хрватског председавања Савету ЕУ. Једна од његових важнијих компоненти је требало да буде Самит лидера ЕУ и региона тзв. западног Балкана. Било је предвиђено да уживо окупи лидере ЕУ и региона, први пут од самита у Софији, 17. маја 2018. године. Тај догађај је у извесном смислу требало да представља прекретницу у одржавању редовних састанака лидера ЕУ са лидерима региона, јер долази на почетку новог институционалног мандата Европске комисије, али и да потврди ангажовање ЕУ усмерено ка региону и реафирмише кредибилну политику проширења кроз унеколико измењену методологију преговарачког процеса. Што је најважније, на њему је требало да званично буде представљен дуго најављиван свеобухватни програм економских подстицајних мера за државе кандидате у процесу приступања.

Пошто је навела како је самит у Загребу био замишљен, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за „Политику“ указује и да су, потпуно очекивано, његови главни циљеви одједном постали условљени последицама пандемије, па отуда мисли да, нажалост, неће моћи у потпуности да испуни амбициозно пројектоване циљеве. „Ипак, самит ће послати одређене поруке и на њему ће се путем видео-линка донети одређене одлуке, које ће саме по себи имати потребан кредибилитет. Декларација или 'комуникација' која ће бити усвојена као главни политички документ, сасвим извесно ће бити лишена јаснијег наратива, како у погледу дуго очекиваног економског подстицајног програма ЕК, тако и других за регион значајних одлука и закључака, које се одлажу за јесен“, истиче она.

Говорећи за наш лист о очекиваним дометима видео-самита у Загребу, министар каже да ће ЕУ посебно подвући сопствену посвећеност региону западног Балкана и поновити позицију да је најзначајнији инвеститор и донатор у региону. „Отуда је изостанак и одлагање дуго најављиваног економског и инвестиционог пакета за јесен текуће године озбиљан недостатак за пун ефекат самита. Зато очекујем да ће самит у Загребу, у мањку конкретних економских одлука, понудити више политичких порука којима би се пре свега требала афирмисати европска перспектива за регион“, наглашава Јоксимовић.

За нас, додаје, самит ће бити прилика да још једном потврдимо посвећеност и напредак Србије на путу европских интеграција, да изразимо препознавање подршке коју нам је ЕУ претходних година пружила с намером да помогне спровођење захтевних политичких, економских и институционалних реформи, као и значајне подршке коју смо добили како после поплава 2014, тако и током актуелне пандемије. „Такође, на партнерски и отворен начин, самит је прилика и да продискутујемо о извесним мањкавостима у комуникацији на релацији ЕУ - западни Балкан, како би у доброј вери и конструктивном духу отклањали у будућности недоумице и оснаживали наше суштинско партнерство“, указује министар Јоксимовић и додаје, између осталог, да ће ово бити и изузетна прилика да се сагледа на који начин у наредном периоду можемо заједно да превазиђемо друштвено-економске последице ширења вируса корона, који остаје глобална претња.

Извор: Политика