Првих 10 контејнера постављено, стиже још помоћи Европске уније

14. април 2020. | Београд

Првих 10 контејнера постављено, стиже још помоћи Европске уније

Првих десет од укупно 100 контејнера за потребе тријаже и ургентног збрињавања пацијената потенцијално оболелих од Kовид-19 набављених средствима Европске уније постављени су до данас у седам здравствених установа у Београду.

Набавка и монтажа ових контејнера, у вредности од 590.000 евра, део су пакета помоћи ЕУ од 4,9 милиона евра, који су 3. априла ове године потписали амбасадор Сем Фабрици, министар Јадранка Јоксимовић и шеф УНОПС-а у Србији Микела Телатин.

Ова донација намењена је за набавку неопходне медицинске опреме - респиратора, лабораторијске опреме и тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, који ће у Србију стизати током априла и маја.

У заједничком саопштењу Канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС), Делегације ЕУ у Србији и Министарства за европске интеграције наводи се да су првих десет од укупно 100 контејнера за потребе тријаже и ургентног збрињавања пацијената потенцијално оболелих од Ковид-19 постављени у Клиничком центру Србије, клиничко болничким центрима „Бежанијска коса“, „Звездара“, и „Земун“, Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“, Институту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“ и Заводу за биоциде и медицинску екологију.

Ови контејнери, од којих је сваки опремљен креветом за преглед, столом са две столице, бесконтактним термометром, мањим контејнерима за медицински и инфективни отпад и кантом за отпатке, важан су сегмент у укупној борби са пандемијом и фактор превенције јер омогућавају спречавање уласка потенцијално заражених особа у здравствене установе.

„Спремност нашег здравственог система да се носи са изазовом ширења вируса зависи пре свега од тога колико смо успели да заштитимо болнице, докторе и медицинске раднике који су посвећени очувању нашег здравља. Отуда је њихова заштита од кључног значаја за успех наше борбе против Ковид-19“, рекла је министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

„Захвална сам Европској унији на подршци, будући да смо обезбедили набавку преко 100 контејнера за тријажу пацијената и допринели томе да се смањи ризик од ширења инфекције и ојача способност нашег система за одговор на овај изазов“, рекла је Јоксимовић.

Европска унија је 8. априла 2020. године објавила свој „глобални одговор“ за борбу против вируса Kовид-19 широм света вредан 15,6 милијарди евра.

Иницијaлна подршка од 93 милиона евра издвојена за Србију намењена је за адресирање здравствених, економских и друштвених последица пандемије коронавируса.

Преостали контејнери ће, као и друга медицинска опрема, према проценама потреба које врше Министарство здравља и Светска здравствена организација, бити распоређени по здравственим установама у Србији.Шеф Делегације Европске уније у Србији каже да ефикасна тријажа представља кључни фактор у спречавању ширења коронавируса и наводи да здравствени радници, који се налазе у првим редовима у овој борби, морају бити заштићени како би могли да помогну свима нама.

„Ова донација омогућиће им да се са овом кризом боре уз мање излагање ризику. Од почетка кризе изазване вирусом Kовид-19 није прошао скоро ниједан дан, а да ЕУ није допремила или купила кључну медицинску опрему за здравствене установе или угрожене заједнице. Поносан сам на хитну подршку коју пружамо Србији захваљујући пакету помоћи за реаговање у кризним ситуацијама од 15 милиона евра“, рекао је Фабрици.

Баш као и у ранијим тешким тренуцима, наводи Фабрици, ЕУ наставља да стоји уз Србију.

„Овај вирус не познаје границе. Само заједно можемо поразити нашег заједничког непријатеља“, рекао је Фабрици.

Набавку контејнера спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге - УНОПС, која је на глобалном плану услед пандемије покренула механизам хитних набавки.

Извор: Танјуг
Фото и видео: Делегација Европске уније у Србији