Ј. Јоксимовић и амбасадори ЕУ о борби против КОВИД-19

15. април 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и амбасадори ЕУ о борби против КОВИД-19

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је путем видео позива са амбасадорима држава чланица ЕУ. Саговорници су размотрили питања од значаја за односе Републике Србије са ЕУ, као и актуелности у погледу помоћи ЕУ и држава чланица Србији у превазилажењу последица изазваних пандемијом, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Том приликом, наглашена је неопходност заједничког европског одговора, али и солидарности ЕУ са државама кандидатима, попут укидања одлуке о ограничавању извоза медицинске опреме и њиховог укључивања у будуће фондове ЕУ, који ће се наменски користити за економски опоравак од кризе. С тим у вези, истакнуто је да ће Србија у наредном периоду наставити да прати спровођење актуелних мера ЕУ и њихово прилагођавање даљим економским кретањима условљеним кризом.

Јоксимовић је нагласила да је ефективност европске солидарности и механизама заједничког европског одговора од великог значаја, будући да је Србија у уговорном односу са ЕУ. Тај однос уједно пружа и основ да се повећа свеобухватна помоћ и подршка ЕУ, пре свега у погледу економског програма који има за циљ заштиту инвестиција. Она је такође изразила захвалност што је Европска комисија чула и разумела наше поруке, у контексту обезбеђивања хитне подршке за очување егзистенцијалних потреба наших грађана, здравственог система и привреде.

Саговорници су се сагласили да је Влада Републике Србије на новонасталу ситуацију изазвану пандемијом одговорила правовремено и да је предузела адекватне здравствене, превентивне и економске мере, које су у складу са мерама које се примењују у ЕУ и да, упркос ванредним околностима, процес проширења треба да се очува и настави.

Извор: Танјуг