Информације Актуелности

Стиже помоћ за 14.000 најугроженијих жена у Србији

10. април 2020. | Београд

Стиже помоћ за 14.000 најугроженијих жена у Србији

Више од 14.000 најугроженијих жена у 50 општина широм Србије добиће помоћ у вредности од 100.000 евра у хигијенским пакетима и неопходној храни, наводи се у заједничком саопштењу Координационог тела за родну равноправност, Министарства за европске интеграције и Делегације Европске уније у Србији.

Новац је обезбеђен уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији, која је преусмерила део средстава из пројекта ИПА 2016 „Кључни кораци ка родној равноправности“ и биће расподељен волонтерским тимовима и тимовима за ванредне ситуације Црвеног крста, који ће организовати дистрибуције помоћи најугроженијим женама на локалном нивоу.

Председница Координационог тела Зорана Михајловић каже да су у време пандемије вируса COVID -19 солидарност и заједнички рад веома важни.„Овом одлуком наредних дана најугроженије жене у педесет наших општина добиће помоћ и храну која им је неопходна. Позивам све који на овакав начин желе да помогну да се јаве и врата Координационог тела и Владе Србије су им отворена“, изјавила је Михајловићева.

Пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ реализује се у сарадњи са Министарством за европске интеграције.„Веома је важно да у моменту када се суочавамо са несвакидашњим ризиком проузрокованим ширењем COVID-19 покажемо солидарност и разумевање за оне који су најрањивији и најугроженији. Уверена сам да ће жене у Србији, било на селу или у граду, бити главни ослонац нашег друштвеног и економског опоравка, као што се и сада у тешким околностима боре у болницама за здравље наших пацијената, раде у продавницама, на сеоским газдинствима, медијски извештавају“, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Средства за цео пројекат обезбеђена су уз финансијску помоћ Делегације Европске уније у Србији.'“У овим тешким временима, више него икад раније, морамо се држати заједно и заштитити најугроженије. У оквиру пакета подршке ЕУ за Србију у борби против COVID -10 пандемије, издвојили смо 100.000 евра за помоћ угроженим женама у 50 општина Србије којим ће се обезбедити храна и хигијенске потрепштине, као и пружити им помоћ за њихово ментално здравље током изолације. Особе са инвалидитетом, самохране мајке, жене које се брину о великим породицама, жртве породичног насиља, старије особе из мање приступачних крајева Србије, ромске заједнице - нико од њих не сме бити запостављен и Европска унија ће наставити да им помаже“, изјавио је Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Подршку у реализацији ове пројектне активности пружиће Црвени крст Србије, с обзиром на то да ова организација има разрађену и распрострањену мрежу у градовима и општинама у нашој земљи, те јасан преглед потреба најугроженијих категорија становништва.

Пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ заједно реализују Координационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - UN Women, уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији.

Извор: Танјуг