Ј. Јоксимовић: Нова донација ЕУ за хитну набавку медицинске опреме

03. април 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова донација ЕУ за хитну набавку медицинске опреме

Европска унија пружила је значајну подршку и помоћ Србији у борби против корона вируса, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и поручила да једино ефикасна солидарност, стална координација и заједнички рад могу да помогну да Србија и земље ЕУ што лакше и успешније превазиђу кризу изазвану панедмијом вируса Ковид 19.

Јоксимовић је после потписивања споразума о новој донацији ЕУ, вредног 4,9 милиона евра, рекла да ће та помоћ хитно бити усмерена за набавку медицинске опреме, респиратора, маски, тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, контејнера потребних за тријажу и друге потребне опреме.


Како је истакла, ресорно министарство у интензивној и сталној комуникацији са европским партнерима у погледу будућег усмеравања новца из доступних фондова ЕУ за друштвено-економски развој Србије, где ће, како је навела, бити значајна ЕУ подршка.

„Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије'', рекла је Јоксимовић на конференцији на којој су се, поштујући прописане мере, путем линка обратили она и амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Јоксимовић је казала да је ЕУ упутила писмо када су у Србији регистровани први случаји вируса Ковид 19 и да је нашој земљи одборено 93, 4 милиона евра намењених за друге пројекте, после чега је држава почела да набавља и купује медицинску опрему. То није лак посао у овом тренутку, имамо новац и подршку ЕУ, али стање на тржишту медицинске опреме је такво да се чека на испоруку јер постоје бројне извозне рестрикције, али опрема ће стићи“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да је ЕУ партнер Србији и да се бројне чланице ЕУ данас суочавају са великим проблемима, а посебно Италија и Шпанија.

„ЕУ је показала значајну подршку и помоћ, а очекујем да ћемо највише помоћи од ЕУ добити за друштвено - економски опоравак који ће уследити после пандемије, као што је био случај 2014. године када су нас задесиле поплаве“, рекла је Јоксимовић.

Захвалила је европским партнерима на подршци и помоћи, пре свега европском комесару Оливеру Верхеију и амбасадору Фабрицију, нагласивши да сви заједно настављамо да се боримо са проблемима са којима се суочавају цела Европа и свет.

Јоксимовић је замолила грађане да остану код куће, напомињући да је то једини начин да успемо да колико-толико контролишемо епидемију корона вируса.

„На свима нама је да будемо одговорни, а сви чланови Владе Србије, свако у свом ресору, радимо са нашим партнером из ЕУ и других земаља да олакшамо ову ситуацију“, навела је Јоскимовић.


Извор: Танјуг